Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Περί πόσιμου νερού & ιδιωτικοποιήσεων.

Το νερό από αγαθό ελεύθερο στην φύση,εμπορεύσιμο είδος.
Επειδή τον τελευταίο καιρό πολύς λόγος γίνεται για την ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού, & ως ειδικός μιά & ασχολούμαι με την Υγιεινή του εδώ & δεκατρία χρόνια, είναι αναγκαίο να γίνουν μερικές βασικές επισημάνσεις γιατί κοντεύουμε να ξεχάσουμε & αυτά που ξέρουμε.
  • Το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο είδος. Είναι κοινόχρηστο αγαθό, απαραίτητο για την ζωή στον Πλανήτη, όπως ο ατμοσφαιρικός αέρας, & υπάρχει ελεύθερο στην φύση ως χημική ένωση Η2Ο. Δεν κατασκευάζεται από τον άνθρωπο.
  • Προκειμένου το πόσιμο νερό για την ανθρώπινη διευκόλυνση να έρθει ως παροχή στην οικιακή βρύση, απαιτούνται έργα υποδομής, δίκτυα, δεξαμενές διανομής, απολύμανση δικτύων, καθαρισμός δεξαμενών, αντλιοστάσια ρυθμιστές πιέσεων, μετρήσεις παροχών σωλήνων, φυσικοχημικές, μικροβιολογικές εξετάσεις, καθώς & εξετάσεις για βαρέα μέταλλα & τοξικές ουσίες, λήψη επανορθωτικών μέτρων όπου & όταν απαιτούνται, Υγειονομικές αναγνωρίσεις δικτύων για εντοπισμό πηγών & εστιών μόλυνσης, & εξουδετέρωσή τους κλπ.
  • Ολα αυτά λέγονται διαχείρηση του πόσιμου νερού η οποία προβλέπεται από την ΚΥΑ 2600/2000 με τις τροποποιητικές της, σε συμμόρφωση με οδηγία της Ε.Ε., & εφαρμόζονται από τις συναρμόδιες Αρχές οι οποίες υποχρεούνται στην παροχή Υγιεινού νερού στους πολίτες, κατάλληλου για ανθρώπινη κατανάλωση.
  • Οι συναρμόδιες Αρχές είναι στην περίπτωση των Αθηνών & Θεσσαλονίκης η ΕΥΔΑΠ & η ΕΥΑΘ αντίστοιχα, & οι Δημοτικές Αρχές για την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι Ελεγκτικές Αρχές είναι τόσον οι ΟΤΑ & οι άνω ΔΕΚΟ, όσον & οι κατά τόπους  Υγειονομικές Υπηρεσίες & τα διαπιστευμένα Εργαστήρια καθώς & το ΚΕΕΛΠΝΟ Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων, για ειδικές περιπτώσεις.
  • Ολα αυτά τα αναφερόμενα, έχουν ένα κόστος & αυτό ακριβώς το κόστος πληρώνουν οι πολίτες στους λογαριασμούς του νερού, ως ανταποδοτικό τέλος & όχι ως κέρδος σε πώληση είδους διότι το πόσιμο νερό δεν πωλείται & σε καμιά περίπτωση δεν νοείται ως εμπορεύσιμο είδος. Τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες ανάλογα με την κατανάλωση, δεν εμπεριέχουν το στοιχείο του κέρδους. Εμπεριέχουν το στοιχείο της συνεισφοράς ενός εκάστου στην οργανωμένη κοινωνία, ώστε να γίνονται οι κοινόχρηστες εργασίες διαχείρησης του αγαθού του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.
  • Στην Ελλάδα έχουν δοθεί άδειες χρήσης νερού από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις σε ιδιώτες, προκειμένου να καλύψουν ανάγκες κυρίως αυθαιρέτων συνοικισμών, τους οποίους δεν μπορεί να καλύψει ο ΟΤΑ. Το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο δίνονται αυτές οι άδειες δεν είναι ότι καλύτερο, με πολλά κενά, παράνομες ηλεκτροδοτήσεις αφού οι περισσότερες ιδιωτικές γεωτρήσεις είναι αγροτικές & όχι ανθρώπινης κατανάλωσης, είναι αγορασμένες ή ενοικιασμένες από απόμαχους αγρότες για ένα κομμάτι ψωμί στην κυριολεξία & πωλούν νερό ακατάλληλο τις περισσότερες φορές για ανθρώπινη κατανάλωση μετατρέποντας αυθαίρετα αρδευτικές γεωτρήσεις σε υδρευτικές. Είναι άλλο πράγμα η ύδρευση & άλλο η άρδευση. Τα συμφέροντα τεράστια, οι παρανομίες απείρου κάλους & η ατιμωρησία δύσκολη έως ακατόρθωτη λόγω του κατασκευασμένου κοινωνικού προβλήματος των αυθαιρέτων οικισμών, οι οποίοι αποτελούν το συντηρούμενο αδηφάγο τέρας από το Κράτος εδώ & πολλά χρόνια.
  • Σε περίπτωση που κάποιος για κάποιους λόγους αδυνατεί να πληρώσει τα ανταποδοτικά τέλη της ύδρευσης, κανείς δεν μπορεί να του διακόψει το νερό. Είναι σαν να του λέει να σταματήσει να αναπνέει.
Υπ΄αυτήν την έννοια, τα διάφορα δημοψηφίσματα όπως το πρόσφατο της Θεσσαλονίκης, υπέρ, ή ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, είναι άνευ νοήματος & ουσίας & στόχο έχουν να χειραγωγήσουν τους ανθρώπους να αποδεχτούν την ιδέα του νερού ως εμπορεύσιμου είδους, το οποίο αντί να πωλείται από τον Δήμο ή τις "ζημιογόνες" ΔΕΚΟ, θα πωλείται από ιδιώτες. Ταυτόχρονα κατατάσουν το νερό στην ίδια κατηγορία με το ηλεκτρικό ρεύμα. Ομως χωρίς ηλεκτρισμό, η ανθρωπότητα έζησε χιλιάδες χρόνια. Χωρίς νερό όμως ούτε στιγμή.
Το νερό λοιπόν, δεν πωλείται. Παρέχεται.

Ιάκωβος Τίγκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου