Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

ΦΙΜΟΤΡΟ ΣΤΑ BLOGS

ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΟΙ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

 Ποινικό αδίκημα χαρακτήρισε Δικαστήριο της Πάτρας αναδημοσίευση φωτογραφίας επειδή δεν αναφερόταν ο φωτογράφος, αν & αναφερόταν η πηγή του δημοσιεύματος. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου, & η δημοσίευση της πάνω φωτογραφίας αποτελεί ποινικό αδίκημα επειδή δεν αναφέρω το όνομα του γραφίστα ή φωτογράφου. Η αναδημοσίευση από το makeleio.gr που θα παραθέσω παρακάτω είναι ποινικά αδικήματα & ας αναφέρω την πηγή.
    Είναι σαφές ότι επιχειρείται ξεκάθαρα να μπει φίμωτρο στα blogs που είναι τα μόνα που δεν μπορούν να ελέγξουν οι υπάλληλοι της Νέας Τάξης Πραγμάτων (& όχι όλα), προκειμένου να εμποδίσουν την ελεύθερη έκφραση των ανθρώπων ώστε η χειραγώγηση διά μέσου της τρομοκρατίας να επιτύχει τους σκοπούς της για τον Παγκόσμιο έλεγχο. Δηλαδή κατά τους Δικαστές, όλοι οι χρήστες του FaceBook είναι υπόδικοι εγκληματίες που αναδημοσιεύουν άρθρα & φωτογραφίες. Μέχρι & τα γραφικά HTML αυτού του blog είναι ποινικά αδικήματα επειδή δεν αναφέρονται τα ονόματα των δημιουργών τους. Σαν δεν ντρεπόμαστε λίγο. Αυτά τους μαράνανε. Οι Εσχατοι Προδότες του Τρίο της συμφοράς που εγκληματούν καθημερινά δεν τους νοιάζουν. Εγώ πάντως θα αναδημοσιεύσω το άρθρο από το makeleio.gr & ελπίζω να μην με μηνύσουν οι καλοί φίλοι από εκεί.


ΟΠΟΙΟΣ "ΚΛΕΒΕΙ" ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΒΑΡΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ!
Βαριά "καμπάνα" ήχησε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Πάτρας εναντίον ενός εκδότη και δύο δημοσιογράφων, για δημοσίευμα εφημερίδας του Απριλίου του 2008. Πρόκειται για τον εκδότη της εφημερίδας "Κόσμος" Τάσο Παπαγιαννόπουλο, τον διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας Κωνσταντίνο Φλαμή και τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας μέχρι τον Γενάρη του 2009 και νυν διευθυντή σύνταξης του thebest.gr Ζώη Μαρίνο, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ένα χρόνο φυλάκιση έκαστος με τριετή αναστολή και 3.000 ευρώ πρόστιμο, επειδή αναδημοσίευσαν στην εφημερίδα "Κόσμος" φωτογραφίες του μοντέλου και ηθοποιού και τότε βασίλισσας του πατρινού Καρναβαλιού Νικολέττας Ράλλη χωρίς να αναφέρουν -εκ παραδρομής- το όνομα του φωτογράφου παρότι γινόταν αναφορά στην πηγή, δηλαδή στο περιοδικό Maxim.
Μήνυση εναντίον τους υπέβαλε ο φωτογράφος Κώστας Μητρόπουλος, ο οποίος είχε φωτογραφήσει την κ. Ράλλη.
Μάρτυρες υπεράσπισης εξετάστηκαν οι δημοσιογράφοι Απόστολος Βουλδής (Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ) και Γιώργος Κοντογιάννης, ενώ από την πλευρά του μηνυτή κατέθεσε ο υπάλληλος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Μάριος Καρπέτας.
Δικηγόροι των δημοσιογράφων ήταν οι κκ. Γιάννης Μαράτος. Δημήτρης Γιαννακός και Χρύσα Βουλδή.
Η ακροαματική διαδικασία διήρκεσε 4,5 ώρες. Η ποινή χαρακτηρίστηκε από νομικούς κύκλους ως εξοντωτική για το συγκεκριμένο αδίκημα, καθώς η μη αναφορά στο όνομα του φωτογράφου δεν είχε γίνει σκοπίμως αλλά εκ παραδρομής και είχε αναφερθεί η πηγή της είδησης.
Εντύπωση επίσης προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ ο Εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση του Ζώη Μαρίνου, η απόφαση ήταν καταδικαστική.
Για την ίδια υπόθεση έπεται η εκδίκαση και δύο αγωγών που έχει υποβάλλει o φωτογράφος.
Οι δημοσιογράφοι κατέθεσαν ένσταση εναντίον της απόφασης και η υπόθεση πάει στο Εφετείο.
Σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν στο Δικαστήριο και με βάση την απόφαση, η αναφορά της "πηγής" σε αναδημοσίευση κειμένου δεν αρκεί. Θα πρέπει να υπάρχει ΕΓΓΡΑΦΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ του δημοσιογράφου ή εικονολήπτη ή φωτογράφου. Αυτό εγείρει τεράστιο ζήτημα για το σύνολο των μέσων της χώρας. Σύμφωνα με την απόφαση ακόμη και μία φωτογραφία ή κείμενο που είναι ελεύθερα στο διαδίκτυο δεν μπορούν να αναδημοσιευθούν αν δεν υπάρχει έγγραφη βεβαίωση του συντάκτη ή φωτογράφου.
Αυτό σημαίνει πως ο οποιοσδήποτε μπορεί να υποβάλλει μήνυση και να την κερδίσει, με βάση το δεδικασμένο της Πάτρας. Στο κείμενο του "Κόσμου" αναφερόταν ξεκάθαρα η "πηγή" ακόμη και στον τίτλο ("Η βασίλισσα του καρναβαλιού Νικολέτα Ράλλη φωτογραφήθηκε στο Maxim"), αυτό όμως δεν ήταν αρκετό κατά το Δικαστήριο.
thebest.gr

Ιάκωβος Τίγκας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου