Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

«Whistleblowers καρφί ή απομηχανής θεός?

Ενα άρθρο του Ιωάννη Κουσουλού Δικηγόρου Αθηνών
Σημείωση Ιστολογίου: Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι κύριε Κουσουλέ.
Ιάκωβος Τίγκας

Του Ιωάννη Κουσουλού
Δικηγόρου


Η διαφθορά που επιβλήθηκε άνωθεν στην κοινωνία κατακερμάτισε τον κοινωνικό ιστό της Ελλάδας ΜΑΣ. 
Είναι θέμα υψίστης εθνικής σημασίας η δημιουργία εθνικού μετώπου κατά της διαφθοράς στο δρόμο που χάραξαν ο Περικλής,  ο Μεγάλος Πέτρος της Ρωσίας και ο Ιωάννης Καποδίστριας. »
 Ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος λειτουργεί υπέρ του Συντάγματος και των Νόμων.
Στην Ελλάδα των αγώνων για να μείνει ανέπαφο το πνεύμα και ο πολιτισμός μας, για να παραμείνει υψηλό το εθνικό φρόνιμα και να  κληροδοτηθεί στις νέες γενιές το Φως  έρχεται πάντα η σύγκρουση με την εσχάτη προδοσία και τα συμφέροντα των καιροσκόπων. 

Πάντα είχαμε ήρωες και πάντα θα τους εξωραΐζουμε ή θα τους φυλακίζουμε ή θα τους δολοφονούμε. 

Το γιατί,  πλέον το ζούμε σήμερα και το βιώνει όλος ο Ελληνικός Λαός...


1979 η ιστορική χρονιά που ο Καραμανλής εντάσσει την Ελλάδα στην ΕΟΚ. 2001 ο Σημίτης εντάσσει την Ελλάδα στην ΕΕ. 

Όμως γιατί κανείς δεν ενημέρωσε το λαό για το πώς λειτουργούν οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς κανόνες δικαίου? 

Γιατί όλοι χρησιμοποιούσαν την Ευρώπη απλά ως ένα επίτευγμα ή μια ασπίδα ή ένα φταίχτη?

Η απάντηση είναι ότι : δυστυχώς ανήκουμε στην Ευρώπη αλλά δεν έχουμε καμία ακολουθία με το Ευρωπαϊκό Ιδεώδες. Πως θα μπορούσαν αλλιώς να συγκαλύπτουν κάποιοι τις ανομίες τους και να αδικούν αυθαίρετα τον  κάθε Έλληνα πολίτη?

Αυτό έγινε και στην περίπτωση των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, ο μόνος θεσμός ο οποίος θα είχε  αποτελέσει τον πολιορκητικό κριό στο βαθύ παρακράτος. 

Μαρτυρίες ξεδιάντροπες με κατοχικά σύνδρομα περασμένων εποχών στοιχειώνουν την κάθε νόμιμη ενέργεια αυτών των ατόμων και την προσπάθεια που κάνουν να αποκαλύψουν την κατασπατάληση του Δημοσίου κυρίως χρήματος. 

Τους φιμώνουν με κάθε τρόπο, τους λασπολογούν και τους υποβιβάζουν παραδίνοντάς στους στην λαϊκή κατακραυγή. Αν εσάς αυτό σας θυμίζει εικόνα ευρωπαϊκής χώρας με παιδεία και κουλτούρα εμένα μου θυμίζει εποχές του Μεσαίωνα. 

Ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος λειτουργεί υπέρ του Συντάγματος και των Νόμων. 

Είναι το άτομο εκείνο που έχει υπαλληλική σχέση είτε στον Δημόσιο είτε στον Ιδιωτικό τομέα. Εκ της θέσεώς του αντιλαμβάνεται   στοιχεία που υποδηλώνουν την διαφθορά, προσπαθεί  να διορθώσει την κατάσταση και αν δεν εισακουστεί   απευθύνεται στην ανώτατη δικαστική αρχή του τόπου μας, για να λάβει γνώση και να πράξει εκείνη τα δέοντα. 

Αυτό βέβαια στην Ελλάδα αποκαλείται ρουφιανιά και χαφιεδιλίκι. Έτσι μας το μάθανε όμως όλοι. Δάσκαλοι Καθηγητές Πανεπιστημίου και άλλοι πολλοί. Ας κάνουμε όλοι μας έναν απλό υπολογισμό. 

Ο ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος μπορεί να αποκαλύψει ως ελάχιστο κατασπατάληση δημοσίου χρήματος ύψους € 300.000 τα οποία βέβαια θα επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία. Σκεφτείτε τώρα από την άλλη ένα στρατό από 100 μάρτυρες. 

Τα ποσά είναι τεράστια και το  σημαντικότερο όφελος  θα είναι  η επανατοποθέτηση της Δημόσιας Διοίκησης στις χρηστές αξίες της. 

Βέβαια ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος δεν είναι ένας ρόλος εποχιακής μόδας αλλά ένας ρόλος τον οποίο κάποιος για να τον προσλάβει πρέπει να έχει το ανάλογο γνωστικό υπόβαθρο, την σωστή στάση απέναντι στη κοινωνία  και βεβαίως χρειάζεται  την ανάλογη υποστήριξη.  

Η ουσιαστική προσπάθεια είναι να μην σφετεριστούν κάποιοι αυτό το θεσμικό πλαίσιο και να μετατραπεί σε ένα ακόμα εκφυλιστικό καρκίνωμα της Ελληνικής Διοίκησης. 

Πρέπει επιτέλους ο Έλληνας πολίτης να μάθει τα δικαιώματα του και να στηρίζει τους συμπολίτες του όταν αυτοί δίνουν καθημερινή μάχη χαρακωμάτων στην εργασία τους στην υπηρεσία του Συντάγματος και  του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. 

Η διαφθορά που επιβλήθηκε άνωθεν στην κοινωνία κατακερμάτισε τον κοινωνικό ιστό της Ελλάδας ΜΑΣ. 
Είναι θέμα υψίστης εθνικής σημασίας η δημιουργία εθνικού μετώπου κατά της διαφθοράς στο δρόμο που χάραξαν ο Περικλής,  ο Μεγάλος Πέτρος της Ρωσίας και ο Ιωάννης Καποδίστριας. »


Με εξαιρετική εκτίμηση,
Κουσουλός Ιωάννης
Δικηγόρος Αθηνών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου