Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Σκουριές: Τίνος είναι το παιδί;

Ανοιχτή εξόρυξη: Οτι δεν έβγαλε ο Μέγας Αλέξανδρος & οι άλλοι, θέλει να το βγάλει,.....ποιός;
Γράφει ο Διονύσης Χοϊδάς


SORRY (ΠΡΩΗΝ) ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΚΑΙ (ΠΑΝΤΑ) ΦΙΛΟΙ...
ΑΛΛΑ ΤΟ ΨΕΜΜΑ ΕΧΕΙ ΚΟΝΤΑ ΠΟΔΑΡΙΑ...
Πάει πάνω απο μια πενταετία που ασχολούμαι, ως καναπεδάτος θεατής, με την υπόθεση της εξόρυξης χρυσού, στη Χαλκιδικη. Όχι από «ιδιοτελές ενδιαφέρον» για την υπόθεση αφου δεν εχω μετοχές της Ελντοράντο - αλλα ουτε και... ξενοδοχείο στην Ιερισσο! Το κάνω με μεγάλο ενδιαφέρον απλά και μόνο επειδή αυτή η ιστορία παρουσιάζει μιαν Εργαστηριακή Σημαντικότητα για κάποιον που θέλει να καταλάβει πώς λειτουργεί το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας...
«Εξ ονυχος, τον λέοντα», που λεγανε κι οι παλιότεροι – απο ένα μικρο παραδειγμα, μπορείς να δεις τη Μεγαλη Εικονα...
Τι έχουμε λοιπόν, εκεί;
Ας πάμε μια 20ετία πίσω.
Θα χουμε,παλι, ενα "μακρυ αφηγημα¨"...
Υπομονη!
1) ΤΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ... ΠΑΙΔΙ;
Έχουμε μια κατ αρχήν υπόγεια εξόρυξη για χρυσό. Στην οποία αντιτίθενται (υποκινούμενοι, άραγε;) οι τοπικοί κάτοικοι, προβάλλοντας χιλια δυο επιχειρήματα. (Ενα απο αυτα, απολύτως λογικό: Οι ρωγμές στα σπιτια τους, απο τις υπόγειες εκρήξεις)... Και για λόγους -υποτίθεται- προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, το πράσινο κομματικό κράτος δημιουργεί χίλια δυο νομικά προσκόμματα στην εξορυξη, μέχρι να εξαναγκάσει την εταιρεια (TVX) να βαρέσει κανονι και να αποσυρθεί.
Παραχωρώντας τα δικαιώματα της σε μια άλλη (Eldorado Gold).
Πού όλως συμπτωματικά, ανήκει στους Ροτσιλδ.
Και που όλως συμπτωματικά αποκτά (απο το ΙΔΙΟ κομματικο κρατος) άδεια για ΑΝΟΙΚΤΗ εξόρυξη! Και όχι μονο αυτο: Αλλα και άδεια για δέσμευση των υπόγειων υδάτων και εξαφάνιση του αρχαίου δάσους των Σκουριών.
Για κάποιους λόγους που εύκολα καταλαβαίνει κανείς, κανένα κομμα δεν τολμά να πεί τη λεξη «Ροτσιλντ». Μιλούν όλοι για Μπόμπολα (που τούχουν δώσει ενα 4% για να «φαινεται μπροστά» και να «τρέχει» το πολιτικό μερος του ζητήματος) και για «Καναδούς» - παίζοντας με την χώρα στην οποία έχει τη φορολογική της έδρα η Eldorado. Και συνεχιζουν το ίδιο (ύποπτο, πια...) βιολι, ακομα κι οταν ο Παπαχελάς, στους τηλεοπτικούς Φακέλλους, το λεει στα ισια: Οι κύριοι μέτοχοι της Eλντοράντο ειναι οι τράπεζες Γκολντμαν Ζακς και Μόργκαν!

(ΟΚ, δέχομαι οτι καθεμιά απο αυτές τις τράπεζες έχει οικονομική, πολιτική (ΚΑΙ στρατιωτική, με βαση την επιρροή τους!) ισχύ μεγαλύτερη από όλα τα Βαλκάνια και τη Ρωσία μαζί. Αλλα από το σημείο του «δεν τολμάμε να τα βαλουμε μαζι τους» μέχρι το σημείο «λερώνουμε τα βρακιά μας, ετσι και σκεφτούμε να εκστομίσουμε το ονομά τους» υπάρχει μια τεράστια απόσταση - για οποιοδήποτε κΩμα (δεξιο, κεντρωο, αριστερο) πού πουλάει στους οπαδούς του το παραμυθάκι της «εθνικής αξιοπρέπειας και περηφάνειας»...)
2) ΤΟ ΓΑΛΑΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ
Και κάπου εκει, αρχίζει ο αγώνας των κατοίκων της Ιερισσου (που ζει απο τον τουρισμο, την δασική εκμεταλλευση και την μελισσοκομία) ενάντια σε αυτους που –θέλουν, δεν θελουν- θα καταστρεψουν την πολη τους και τα νερά της. Ενάντια σε αυτους που θα «ακυρώσουν» 3.500 καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας στην Ιερισσο (ακυρώνοντας και τις ζωές σε ολοκληρη την περιοχή) για να δώσουν 1500 κακοπληρωμένες θέσεις εργασιας στα απομακρυσμένα Μαντεμοχώρια που τροφοδοτούν με εργατικο δυναμικο τις εξορύξεις.
Στο μεταξύ, για να διασφαλίσουν μια αυτοδιοικητική συναινεση, στο ανοσιούργημα, οι «πρασινοι μιλημένοι» έκαναν το κολπο-γκροσσο: Καταργησαν τον Δήμο Ιερισσού και στη θέση του εφτιαξαν ενα δημο-τερας, τον Αριστοτέλη, ενσωματώνοντας σε αυτον και τα πολυάριθμα Μαντεμοχώρια (που καίγονταν για μεροκάματα εξόρυξης) ώστε να διασφαλίσουν οτι τις αναγκαίες υπογραφές. Ως Δήμαρχος τώρα, θα τις εβαζε το ίδιο άτομο που στο παρελθον είχε παραχωρήσει το Δασος Σκουριών στην Ελντοράντο και ειχε κατοχυρώσει το δικαίωμά της για ευρύτατη ανοικτη εξόρυξη (ξεπάτωμα όλου του δασωμένου βουνού, δηλαδη!) , στη θεση των παλιών λαγουμιων.
Το ίδιο άτομο που ειχε υπογραψει και την αποικιακή σύμβαση εκμεταλλευσης - απο την οποία το ελληνικο κράτος θα επαιρνε (αν επαιρνε) κάτι ψίχουλα: κυριως απο τα μεροκάματα των Μαντεμοχωριτών. Το ίδιο άτομο που είχε εγκρίνει την δέσμευση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα της Ιερισσου, για τις αναγκες της «εκμεταλλευσης». (Όνομα και πραγμα...)
Όπως ήταν φυσικο, οι Ιερισσιώτες ξεσηκώθηκαν.
Μόνο που εδώ, υπάρχει μια διαφορά, ως προς το παρελθόν: Οι Ιερισσιώτες δεν πολεμούν για να περάσει -εκβιαστικα- η εξορυξη απο μια «δευτεράντζα» εταιρεία σε μια αλλην, ισχυροτερη.
Πολεμούν για να ΜΗΝ γινει η εξορυξη!
Με άλλα λόγια, παλευουν ενάντια στα συμφέροντα της ισχυρότερης Δύναμης του πλανήτη!
(Και γιατι να μην το πουμε κι αυτο; Παλευουν, εν αγνοία τους, ενάντια σε μια Οικογενειακή Δύναμη που πολύ θα ήθελε -και... μπορει!- να δημιουργήσει ενα «ιδιωτικο Μακεδονικο κράτος» με πρωτευουσα τη Θεσσαλονίκη, ενσωματώνοντας σε αυτο και την Σκοπιανη Επικράτεια...)
3) ΕΠΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: «ΝΟΥΘΕΣΙΕΣ»...
Όταν πρωτομίλησα (πάνε χρόνια τώρα) για αυτες μου τις σκεψεις, οι «αριστεροί φίλοι» εσπευσαν να με νουθετήσουν: «Αφού ασχολεισαι με περιοδικά (ασχολούμουν, τότε) τι πας και ανακατευεσαι με δουλειες του Μπόμπολα; Μπορει να σε σβήσει απο το χάρτη καθώς αυτος ειναι ο ιδιοκτήτης του Πρακτορειου Διανομής Τύπου!»
(Οχι, δεν ειναι «δημοκρατική, αριστερη προτεραιότητα» η πολιτική ενασχόληση με το μονοπωλιακό καρτελ Διανομής Τύπου «Μπομπολα-ΔΟΛ». Προτεραιότητα ειναι να μην θετουμε σε κινδυνο τον επιούσιο...)
«Και τι θα γίνει, ρε παιδιά; Θα συνεχίσετε να επινοείτε «αριστερά» συνθήματα κατα του (πρακτικα, ανύπαρκτου) Μπόμπολα και των (υποτιθέμενων) Καναδών; Γιατι δεν λετε το Κακό με το Όνομά του; Ποιο συμφέρον υπάρχει πισω απο αυτό το επικοινωνιακο κλώτσημα της μπάλας στην κερκιδα;»
Τότε ήταν που εκδήλωσε ενδιαφέρον να παρει τα νερά της Σαλονίκης η κοινοπραξία Ακτωρ-Σουεζ.
«Τι θα κανετε, τώρα, βρε παιδια; Θα φτιάξετε νεα συνθήματα «Εξω ο Μπομπολας κι οι ...Γάλλοι;» (Η Σουέζ, ιδιοκτησίας Ροτσιλδ -φυσικά!- έχει γαλλική φορολογικη εδρα...)
Και πρότεινα: Αφού ειναι το ίδιο νομικο προσωπο πίσω και απο τις δύο λεηλασίες (Χρυσός-ΕΥΑΘ) γιατι δεν ενοποιείτε τον αγώνα; Τι νοημα εχει να διαδηλωνουν χωριστά οι Ιερισσιώτες (κατα των «Καναδών») και οι Σαλονικιοί κατα των... «Γάλλων»; Πείτε τη λεξη «Ροτσιλντ» και θα ενοποιηθούν οι δύο αγώνιστικές κινητοποιήσεις, αποκτώντας και ενα πνεύμα «εθνικής ανεξαρτησίας» (λεμε τωρα...).
Κι εκει, ήχησε το ανήκουστο: «Η εμμονή σου με τους Ροτσιλδ υποδηλώνει... αντισημιτισμό! Αντε μαζέψου, επιτέλους!»
(Αγράμματοι ειστε, φιλαράκια! Καμμία φυλετική σχέση δεν εχουν οι τραπεζικές Οικογένειες με το Ισραήλ. Όλοι οι Ροτσιλδ, Ροκφέλερ, Σορος και λοιποί ειναι Χαζαρικής καταγωγής, από την Ουκρανία, που οι πρόγονοί τους εκδιώχθηκαν -αιώνες πριν- μέσα από μακροχρόνια λουτρά αίματος. Και οι σημερινοι νεοταξιτες ηγέτες τα χουν βρεί μια χαρά με τους ουκρανούς ναζί για να πάρουν τον τόπο τους πίσω...Το ίδιο είχαν κανει και πριν απο 70 χρόνια, χρηματοδοτώντας τον Χιτλερ προκειμένου να εισβάλει στην Ουκρανία και να εγκαταστήσει εκει «επιθυμητούς πληθυσμούς» ως τοποτηρητές της Χαζάρικης κληρονομιάς...Σκασιλα τους, τότε, αν αυτος «ολοκαύτωνε» τους ομοθρησκούς τους, αφου ΔΕΝ ήταν και ομοεθνεις! Απεναντίας, του στελναν και την IBM για να συνδράμει στην αποτελεσματικότητα του φακελλωματος όσων προορίζονταν για τα στρατόπεδα συγκεντρωσης...Συνεννοηθήκαμε;)
4) ΠΙΛΟΠΟΙΕΙΟΝ «Ο ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ»
Και καποια στιγμή, οι Ιερισσιώτες κάλεσαν τους «Αθηναίους» για συμπαράσταση στη διαδήλωση που εκαναν, πριν λιγα χρονια στη Βουλή. «Καπελλωμένοι» απο ένα και μόνο κόμμα που επεμενε σε συνθήματα και πανό αποκλειστικά «κατα του Μπομπολα και των... Καναδών».
Πήγα κι εγω, να μιλήσω με τους Κουμουνδούριους, μπας και βγάλω άκρη:
«Γιατι αυτη η επιμονή στο όνομα του Μπόμπολα, τη στιγμή που ΑΛΛΟΣ ειναι το πραγματικο Αφεντικό εκει πάνω; Γιατί δεν λετε το ΟΝΟΜΑ στον κόσμο της Χαλκιδικής, ώστε να ξέρει με ποιους, στην ουσία, τα έχει βάλει; Εδω δεν δισταζει να το λεει ο… "Παπαχελάς φον Μπιλντεμπεργκ" και διστάζετε εσείς; Ρε γαμοτο, «Ροτσιλδ και Γκολντμαν Ζακς» ειναι το Ονομα...δεν είναι, δα, και το 666!»
(Ή, μήπως...ειναι;)
Η απαντηση με αποστόμωσε:
«Ασχολούμαστε αποκλειστικά με τον Μπόμπολα για να συνδέσουμε επικοινωνιακά τον Χρυσό στις Σκουριές με τον αγώνα μας για τον... ΧΥΤΑ Κερατέας!»
Λογικό μεν, «ντόιγκ!» δε...
Φυσικά με διαβεβαιωσαν οτι «Μολις ερθουμε στα πραγματα, η Ελντοράντο θα αποβληθεί απο τις Σκουριες...» Την ίδια διαβεβαίωση εδωσαν και στους Ιερισσιώτες. Και ευπιστοι οντες, ειπαν κι αυτοι να «δωσουν κι ενα χεράκι παραπάνω» - και βρέθηκε το μισό χωριό στη φυλακή, για το τιποτε...
5) ΨΥΛΛΟΙ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ...
Να μην πώ οτι μου μπηκαν ψύλλοι στα αυτιά; Εμ, το λεω, μια και φτάσαμε ως εδω.
Ήμουν σίγουρος οτι η φάση πήγαινε ντουγρού για «καπέλλωμα και απονεύρωση». Κι οτι μετα τις εκλογές, με κυβέρνηση Σύριζα, οι Ιερισσιώτες θα δοκίμαζαν την ίδια εκπληξη οπως ο νεοδημοκράτης που καποτε ψηφισε Σαμαρα επειδη πίστεψε στα «Ζάππεια» που του είπε για να τον παραμυθιάσει...
Η υποψία μου άρχισε να γίνεται βεβαιότητα όταν, λιγο μετα τις εκλογές του 2014, η ελληνική κυβέρνηση ήταν επιδεικτικά απούσα απο μια προσφυγή της ίδιας της ΕΕ κατα της Ελντοράντο Γκολντ! Επρόκειται για εκείνα τα σκανδαλώδη «μόλις 11 εκατομμυρια» που οι «Γιωργάκης, Αρπάχτας και Σια» ειχαν κοστολογήσει, στην Ελντοράντο, την τεράστια εκταση του δασους Σκουριών που της ειχε πουλήσει το ελληνικό δημόσιο. (Και πού εκαναν τους εταίρους μας να πουν: «Ρε λαμόγια έλληνες, δεν ειναι δυνατόν να χαρίζετε σε τιμή-ξεφτίλα ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ!»)
Φυσικά δεν τσίμπησα (όπως οι εύπιστοι φίλοι μου – και ψηφοφόροι του) με τον ευφυή αποπροσανατολιστικό ελιγμο του Λαφαζάνη (αν και τον «πάω», ο αδιορθωτος!...) να ανακαλεσει, για επανέλεγχο, κάτι δευτερεύουσες «οικοδομικές άδειες».
Α, όλα κι όλα!
Θα τις τσεκάρουν, θα διαταξουν να ισιώσουν τίποτε μαρκιζες και να αλλαχθουν οι νιπτήρες κι οι καμπινέδες απο λευκοί σε ροζ και η συνέχιση των οικοδομικών εργασιών θα εγκριθεί κανονικότατα. Άλλωστε, ποτέ δεν σταματησαν – ολες αυτες τις μέρες τα συνεργεία να ριχνουν θεμέλια για τα κτήρια των εργοστασιών επεξεργασίας. (Προφανώς με «συναίνεση άνωθεν», μεχρι να αποκοιμηθούν οι αντιδρώντες...)
Η υποψία μου έγινε βεβαιότητα όταν μία απο τις πρωτες αποφάσεις της νυν κυβερνησης (μαζι με τον ΕΝΦΙΑ - που πέρισι ηταν... «αντισυνταγματικός») ήταν η παραχώρηση άλλων 300 στρεμματων δάσους στον... «Μπόμπολα».
Κι εδώ αποδεικνύεται σοφή η παροιμία: «Θέλει η π...άνα να κρυφτει, μα η χαρά δεν την αφήνει!». Και καλα, που χάρισαν το νεο κομματι δάσους. Και καλά πού εδωσαν και άδεια ολικού ξεπατώματος του. Ήταν αναγκη, μωρέ «οικολόγοι», να γράψετε στην αποφασή σας και το αμίμητο: «Γιά να χρησιμοποιηθεί ως χώρος εναπόθεσης παραπροϊόντων επεξεργασίας κατα τη διάρκεια της εξορυκτικής δραστηριότητας»;
Ποιά (μελλοντική) διάρκεια; Αυτή που θα διακόπτατε αποβάλλοντας (δώσε, Μεγάλε!) την Ελντοράντο, μόλις παιρνατε την εξουσία;
Πεταει η ομάδα....
6) ΝΙΓΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΑΚΟΜΗ...
Κι ήρθε καπάκι, χτες και προχτές, το Μεγάλο Γεγονός.
(Λες και δεν το ξέραμε...)
Εκδήλωση στον Πολυχώρο Γκαζιού σχετικά με τα δρώμενα στις Σκουριές. Κι ερχονται οι ξένοι και μας λενε αυτο που «κάναμε πως δεν ξέραμε»: Μέσω τριγωνικών συναλλαγών, με επικεντρο την Ολλανδία, τα έσοδα απο τη Χαλκιδική καταλήγουν αφορολόγητα στα νησιά Μπαρμπάντος και δεν μενει δεκάρα για το ελληνικό δημόσιο. Ούτε απο την εξόρυξη ούτε απο τους φόρους πάνω στο προϊόν.
Και τοτε θυμήθηκα τον Υστερικό Τηλεμακάκα (που καποιοι τον προορίζουν και για μελλοντικο αρχηγο στη ΝΔ, τρομάρα τους...) να υπεραμυνεται -πριν λίγα χρονια- της Ελντοράντο κραυγάζοντας: «Ειναι δυνατόν να εισαι ελληνας , να λες οτι εχεις κουκουτσι μυαλο και να αρνείσαι να εισπραττει το κράτος 600 εκατομμυρια που τώρα ειναι θαμμενα κατω απο τη γη;»
600 εκατομμυρια; Μάλλον 600 παπάρια θα παρουμε, συντροφοι...Εμεις.
Για καποιους αλλους, δεν ξέρω σε τι ευελπιστουν (ή εχουν κατοχυρώσει). Κατι μέσα σε μαυρες σακούλες σκουπιδιών, ίσως, όπως απαιτει το εθιμο στη χώρα μας...
(Και φυσικά, όλοι μιλούν για «χρυσό» - που εξαπτει τη λαϊκή φαντασία. Τουμπεκί και σιγή ασυρμάτου για τις ποσότητες ΟΥΡΑΝΙΟΥ που περιέχει ο πισσουρανίτης που ΕΠΙΣΗΣ βγαίνει απο κει. Και φεύγει προς επεξεργασία κατα Αφρική μερια, αν δεν κανω λαθος)
Αλλα ρε γαμοτο, τούτοι δω ειναι και αφελείς, είναι και ασυγκρατητοι. ‘Οπως ο Παπαδημουλης, ας πούμε,που χτες τους «κάρφωσε κανονικότατα», αθελά του.
Μετα τη χτεσινή εκδήλωση στο Γκάζι κατάλαβε οτι ο κόσμος ΞΕΡΕΙ πια οτι οι «Καναδοί» έχουν σκοπό να σηκώσουν το βουνό και να φύγουν, χωρις να αφήσουν δεκάρα, πισω τους (πέρα απο τεράστιες ποσότητες αρσενικούχων αποβλήτων που θα σκοτώσουν τα παντα στην περιοχή).
Κι εσπευσε να το παίξει «πατριώτης»:
Ζήτησε από τους Υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ να συνδράμουν την Ελλάδα ώστε να μην μπορει ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ η Ελντοράντο να φοροδιαφεύγει.
ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ε;
Ναι, το μελλον της ίδιας Ελντοράντο που (σας έλεγαν οτι) θα την απέβαλαν αμέσως «μολις επαιρναν την εξουσία», φίλοι μου Ιερισσιώτες, εύπιστοι...
7) ΜΑΥΡΟ ΚΙ ΑΡΑΧΛΟ...
Μιλούσα τις προάλλες με ενα ΠΟΛΥ κολλητό και αγαπημενο μου πρόσωπο. Τρελαμένο με το συνθημα «πρώτη φορά έτσι» - οπως καποιοι, 35 χρονια πριν, εκστασιάζονταν με το «αλλαγή, εδω και τώρα».
Τεχνοκράτης ων (ενίοτε...), απέφυγα τις πολιτικούρες και του είπα το αυτονόητο:
«Αν θέλατε να αποβάλετε την Ελντοράντο, εν μία νυκτί, θα είχατε καταγγείλει ως πλαστή και άκυρη τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, βασει της οποίας εγκρίθηκε η (ο θεός να την κανει...) επένδυση. Και θα χατε διακοψει ΚΑΘΕ εργασία, μέχρι να φτιαχτεί νέα, οριστική μελέτη (δηλαδη...ούτε στον αιώνα τον άπαντα!) που να αποδεικνύει οτι γίνεται ορθή διαχείρηση των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ποσοτήτων αρσενικού, στα εξορυκτικά υπολειμματα.
Και για να δέσετε το γάιδαρό σας, θα ξαναδιαχωρίζατε την Ιερισσό και τις Σκουριές απο τον Δημο Αριστοτέλη!»
Η απάντηση που πηρα ήταν η εξης:
«Το γεγονός οτι αυτα που γραφεις στο Χρονολόγιό σου αναπαράγονται απο την «Πρώην Πλατεία», δεν σε τιμά. Δινεις τροφή σκεψης σε μια ναζιστική μήτρα και αυτό αποδεικνύει οτι διολισθαίνεις, σταθερά προς το μαύρο...»
Κι εγώ, τα μόνα μαύρα που χα δει (πέρα απο τα μεσάνυχτα ενος ολόκληρου λαού) ήταν τους χρυσαυγίτες να υποστηρίζουν την εξόρυξη «στο όνομα της αναπτυξης» -οπως κάνει τώρα, υπογείως, η κυβέρνηση- και την μαύρη πετρα που ριξα πισω μου, φευγοντας απο τις αυταπάτες μου...
Και όπως συνηθίζω να λεω:
«Μακαρι να βγω ψεύτης!»
Διονύσης Χοϊδάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου