Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Κάποιος Σταυρώθηκε για εμάς

Η Προσκύνηση του Επικατάρατου.
 Σήμερον κρεμάται επί ξύλου, ο εν ύδασι την γην κρεμάσας, στέφανον εξ ακανθών περιβάλλεται, ο των αγγέλων Βασιλεύς.....
Ποιός είναι αυτός; Αυτός που Σταυρώθηκε πέθανε & Αναστήθηκε για εμάς. Ο Θεός.
Πως είναι δυνατόν; Γιατί δεν κατέβηκε από τον Σταυρό αφού ήταν Θεός; Γιατί έπρεπε να πεθάνει βασανιστικά για εμάς;
Μηχανικά απόψε θα πάνε στους Ναούς όσοι πάνε, να ακούσουν για κάποιον που Σταυρώθηκε, χωρίς να το πολυψάχνουν γιατί & πως, χωρίς να ξέρουν ότι προσκυνούν, έναν Επικατάρατο, χωρίς να γνωρίζουν, τι ακριβώς έγινε, πως έγινε & γιατί έγινε.
Ο Ματωμένος Ιδρώτας της Γεσθημανή, το φαινόμενο της αιματίδρωσης, σπάνια ψυχοσωματική εκδήλωση που υποδηλώνει ακραία ψυχική φόρτιση, με ακραίες σωματικές εκδηλώσεις επικίνδυνες για την ζωή, δεν θα μπορούσε να γίνει ανεκτό από έναν κοινό άνθρωπο.
Δεν θα μπορούσε να το έχει προκαλέσει η αναμονή του εκούσιου Πάθους, του θανάτου. Τι το προκάλεσε όμως;
Αυτός που πριν από τον Αβραάμ υπάρχει, ήξερε τους πάντες, ακόμη & αυτούς που δεν είχαν υπάρξει, εμάς. Ηξερε τι έκαναν & τι θα κάνουν. Γνώριζε το μέγεθος των ανομιών όλων, πίσω από κλειστές πόρτες & εν κρυπτώ. Και τα πήρε επάνω του. Πήρε γι αυτά όλα όλων, την ευθύνη αυτός, που ήταν άμωμος, αψεγάδιαστος, τέλειος. Και πήγε μπροστά στον κατήγορο των ανθρώπων, στο βασίλειο του Αδη, στους Λαούς του παρελθόντος, στάθηκε μπροστά του & πλήρωσε τις εγγυήσεις απαιτώντας ναι απαιτώντας, την αποφυλάκιση ελευθέρωση όλων, ακόμη & των πλέον αθλίων. Του έδειξε ότι η ταπείνωση του Θεού, σε τέτοια μεγέθη, εξαγοράζει τα λάθη των ανθρώπων. Του αφήρεσε κάθε δικαίωμα κατηγορίας & σκύλευσε το βασίλειο του Αδη, ο Βασιλιάς της Δόξας, που δέχθηκε εκούσια να γίνει Επικατάρατος, για λογαριασμό των ανθρώπων που υπεραγαπά.
Αυτό ήταν που προκάλεσε την αιματίδρωση, στο ανθρώπινο σώμα του Ιησού. Γι αυτό "άλλους έσωσε, εαυτόν ου δύναται σώσαι". Είχε το σχέδιό του. Και αυτό το σχέδιο, μόνον Αυτός μπορούσε να το εκτελέσει. Κανείς άλλος. Δεν υπήρχε άλλος δρόμος & δεν υπάρχει. Μόνον έτσι καταστρέφεται το καρκίνωμα του κακού, χωρίς να καταστραφεί ο ανθρώπινος οργανισμός. Μόνον αυτός ο δρόμος οδηγεί στην Ανάσταση όλων μας. Γιατί επειδή δεν κατέβηκε από τον Σταυρό να τους πλακώσει στις μπούφλες εκείνη την ώρα, αλλά επέδειξε απόλυτη ταπείνωση, την οποία ζητάει & από όλους εμάς, στα μέτρα του δυνατού, γίναμε όλοι συμμέτοχοι στο κατά χάρη δικαίωμα της Ανάστασης. Αλοίμονο εάν τότε κατέβαινε. Δεν θα υπήρχε καμιά ελπίδα.
Τώρα όμως μπορούμε να φωνάξουμε μέσα από τις καρδιές μας. Καλή Ανάσταση. 

Ιάκωβος Τίγκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου