Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Κτήμα Τσιπέλη

Cabernet Sauvignon

Ενας παράδεισος στην Κεντρική Χαλκιδική, κατεβαίνοντας από τον Πολύγυρο προς την Γερακινή, αριστερά προς Ορμύλια, με θέα στην θάλασσα & την Κασσάνδρα, όπου σε μια ηλιόφωτη πλαγιά, βρίσκονται μεταξύ των άλλων, φυτεμένα, χιλιάδες κλίματα Cabernet, σχεδόν όλων των ποικιλιών, & με το περίφημο Cabernet Sauvignon, από όπου βγαίνει το κρασί με το υπέροχο άρωμα, την ακόρεστη, πλατιά, γεμάτη γεύση, & το μοναδικό ρουμπινάτο χρώμα.
Με μοναδικό μεράκι, από έναν καλό φίλο, τον Χρήστο Τσιπέλη, Πολιτικό Μηχανικό του ΕΜΠ, & αξιότατο, "εργάτη του αμπελώνα" & όχι μόνον, αφού καλλιεργεί χιλιάδες ελιές, & όχι μόνον.

Δείγμα Cabernet Sauvignon, διαυγές, λαμπερό ρουμπινάτο, μετά την εξαιρετική θαυμαστή δουλειά, που έκαναν τα μανιταράκια, σε μια θαυμαστή "άγρια ζύμωση" (δηλαδή με τους φυσικούς ζαχαρομύκητες, που είχαν τα σταφύλια, χωρίς προσθήκη ξένων), ενώ πιθανόν βρίσκεται σε εξέλιξη, μια δεύτερη ζύμωση, άγνωστη σε αρκετούς ερασιτέχνες αλλά & επαγγελματίες οινοποιούς, μια & δεν είναι εφικτή σε όλα τα κρασιά, αφού το αίτιο που την προκαλεί, δεν βρίσκεται σε όλες τις ποικιλίες σταφυλιών, αλλά σε ορισμένα ποιοτικά κόκκινα, & φυσικά στην ποικιλία του Cabernet.
Πρόκειται για την περίφημη "μηλογαλακτική ζύμωση", που μετατρέπει το μηλικό οξύ του κρασιού σε γαλακτικό οξύ, με την παρουσία & ανάπτυξη των γαλακτικών βακτηρίων!!!, των Oenococcus oeni, προσθέτοντας πολύπλοκα αρώματα δύσκολα να περιγραφούν, & εξουδετερώνοντας την επιθετική "αψάδα" & την στυφάδα.
Στα μεγάλα σύγχρονα οινοποιεία, προσθέτουν τεχνικά γαλακτικά βακτήρια, για να προκαλέσουν μηλογαλακτική ζύμωση σε ποικιλίες που δεν γίνεται αυθόρμητα, ώστε να φτιάξουν εξαιρετικά ακριβά κρασιά.
Ολοκληρώνεται θαυμαστό βάλσαμο, που υπόσχεται πολλά, "...ὅτι ἤκμασεν ἡ σταφυλὴ τῆς γῆς..."
Ιάκωβος Τίγκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου