Οι θέσεις & απόψεις ενός συναδέλφου του Δήμου Στυλόπουλου σχετικά με εμένα.
Ενας συνάδελφος που θυμάμαι από παλιά, με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται με την προσωπική μου περιπέτεια της αργίας, έγραψε τις θέσεις & απόψεις του.
Παρακαλώ όποιον περνάει από το χέρι του να κάνει κάτι για το θέμα του κυρίου Ιάκωβου Τίγκα για δύο λόγους. Πρώτον γιατί όπως πιστεύω είναι ένας υπάλληλος που θα έβαζα το χέρι στη φωτιά ότι ποτέ δεν ταλαιπώρησε κανέναν περιμένοντας ανταλλάγματα και δεύτερον γιατί πιστεύω ότι αυτό που του έγινε ήταν μία πολύ, πολύ μεγάλη αδικία που έχει άμεση σχέση με την παθογένεια του Ελληνικού Δημοσίου και ειδικότερα της πρώην Νομαρχίας Χαλκιδικής!
Όπως εξήγησα και στον συνάδερφο, πιστεύω ότι ο τρόπος με τον οποίο το Δημόσιο εξάντλησε όλα του τα περιθώρια στη δική του περίπτωση είναι περίεργος αν λάβουμε υπόψιν ότι το Ελληνικό Δημόσιο σπανίως έχει διάθεση να εξαντλήσει τα περιθώρια στον ίδιο βαθμό όταν πρόκειται για άλλους συναδέρφους που τα έχουν κάνει σκατά για πολύ χειρότερους λόγους.
Ειλικρινά ανακατεύομαι όταν βλέπω έναν τέτοιο συνάδερφο να βρίσκεται σε αργία, τη στιγμή που άλλοι, όνομα και μη χωριό, εξασκούν ακόμα τα καθήκοντά τους ενώ θα έπρεπε από χρόνια να έχουν πάει σπίτι τους και αυτοί αλλά και οι πολιτικοί προϊστάμενοι που κάποτε έγλειψαν για να καταφέρουν να ρίξουν άλλους συναδέρφους και πολύ περισσότερο για να καταφέρουν να χώσουν φράγκα στην τσέπη τους.
Επειδή νομίζω ότι αναστάτωσα τον συνάδερφο σήμερα και επειδή βλέπω ότι δεν μπορώ να περιμένω μέχρι την Παρασκευή, καλύτερα να πω μερικά πράγματα απόψε! Του εξήγησα ότι δεν ξέρω αν θα βοηθήσω, απλώς είναι μερικά πράγματα που πρέπει να πω αισθανόμενος την κατάστασή του, χωρίς όμως να εγγυώμαι κάτι περισσότερο. Ας πούμε απλώς ότι θα ήταν καλό, ίσως και για τους δύο, να ακουστεί μία δεύτερη φωνή πάνω στο δικό του θέμα.
Έτσι, την Παρασκευή και με αφορμή την αναμονή για το πόρισμα της υπόθεσης "Πυθία", ίσως να έχω λίγο χρόνο να κάνω το μικρό αφιέρωμα που έχω ετοιμάσει...
Πριν πω περισσότερα για τον συνάδερφο Ιάκωβο Τίγκα, πρέπει να κάνω μερικές διευκρινήσεις σχετικά με το Ελληνικό Δημόσιο και το προσωπικό του.
Στα 15 ακριβώς χρόνια υπηρεσίας που θα κλείσουν στις 31 Δεκεμβρίου φέτος, έχω μάθει να κατατάσσω τους υπαλλήλους και συναδέρφους σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Στους "εύκολους" και στους "δύσκολους"! Η στατιστική έχει αποδείξει ότι το 98% των υπαλλήλων που κατηγορούνται για χρηματισμό, ανήκει στην δεύτερη κατηγορία. Είναι δηλαδή οι "δύσκολοι" υπάλληλοι! Αυτό όμως δεν σημαίνει και το αντίστροφο! Δεν σημαίνει ότι ένας υπάλληλος που είναι δύσκολος, το κάνει για ύποπτους λόγους. Μπορεί να το κάνει ας πούμε από υπερβολική τυπικότητα και ευθυνοφοβία ή μπορεί να το κάνει από καθαρή βαρεμάρα! Μπορεί επίσης να το κάνει και από βλακεία! Τα έχουμε δει κι αυτά.
Σε σχέση με την επικινδυνότητα προς χρηματισμό, έχω μάθει να ξεχωρίζω τους υπαλλήλους σε τρείς κατηγορίες. Τα "κοράκια", τους "χαζούληδες" και τους "αδιάφορους"! Οι ονομασίες είναι δική μου επινόηση...
Τα "κοράκια" είναι η πιό γνωστή και εύκολα προσδιορίσιμη κατηγορία. Είναι αυτοί ακριβώς που εννοεί η λέξη "κοράκια"! Όπως συνήθως το λέμε στην πιάτσα του Δημοσίου, είναι αυτοί που "τρολάρουν", που "τρενάρουν" δηλαδή υποθέσεις βρίσκοντας κάποιες "τυπικοφανείς" δικαιολογίες, ώσπου τελικά μερικά χαρτονομίσματα να εξαφανίζουν όλες αυτές τις δικαιολογίες...
Βαθμός επικινδυνότητας προς χρηματισμό : 80+!
Οι "χαζούληδες" είναι μία δεύτερη κατηγορία με εμφανή ροπή προς τον χρηματισμό και με ιδιαίτερη αγάπη προς το χρήμα αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Οι "χαζούληδες" αγαπούν το χρήμα αλλά το κυνηγούν κυρίως μέσα από θέσεις και πόστα και σπανίως βάζοντας όπως λέμε "το μαχαίρι στο λαιμό του άλλου". Προτιμούν κυρίως την πιό νόμιμη αύξηση αποδοχών μέσα από το γλείψιμο πολιτικών προϊσταμένων και το καπάρωμα θέσεων με καλύτερο μισθό συνήθως "ρίχνοντας" άλλους συναδέρφους...
Οι "αδιάφοροι" είναι η λιγότερο επιρρεπής στον χρηματισμό κατηγορία! Η επικινδυνότητα προς χρηματισμό στην κατηγορία αυτή αγγίζει σχεδόν το όριο του μηδενός! Οι "αδιάφοροι" μοιάζουν να έχουν περισσότερο τη συμπεριφορά των "χαζούληδων" χωρίς όμως να το επιδιώκουν! Άμα τύχει, δηλαδή!
Οι "αδιάφοροι" είναι οι κοινώς λεγόμενοι καλοί υπάλληλοι! Κάνουν κανονικά το ωράριο και μετά πηγαίνουν σπίτι τους για να μαγειρέψουν, να φροντίσουν οικογένειες, να κλαδέψουν τριανταφυλλιές ή να κουρέψουν το γκαζόν.
Η πικρή πείρα έχει δείξει ότι οι "αδιάφοροι" μπορεί πολλές φορές να αποδειχθούν αρκετά επικίνδυνοι αλλά για έναν τελείως διαφορετικό λόγο που δεν έχει σχέση με τον χρηματισμό.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κυρίως οι διοικητικοί υπάλληλοι και γενικά οι υπάλληλοι που δεν έχουν άμεση επαφή με συναλλασσόμενους πολίτες. Ο λόγος που τους κάνει επικίνδυνους πολλές φορές, είναι ότι επειδή ακριβώς ανήκουν σε διοικητικές υπηρεσίες δηλαδή σε τμήματα προσωπικού και οικονομικού, έχουν καθημερινή επαφή με τους πολιτικούς προϊστάμενους και λόγω της οικειότητας που δημιουργείται μεταξύ τους γίνονται εύκολα τα θύματά τους, με αποτέλεσμα οι δεύτεροι να τους κατευθύνουν εκεί που θέλουν. Γιαυτόν τον λόγο, το υπαλληλικό περιβάλλον γύρω από τους αιρετούς πολιτικούς προϊστάμενους, έχω συνηθίσει να το ονομάζω "σκληρό πυρήνα".
Με τον συνάδερφο Ιάκωβο Τίγκα ήρθα πρώτη φορά σε επαφή όταν αγόρασα για το σπίτι της Χαλκιδικής μία γυάλα με δύο χρυσόψαρα. Μερικές μέρες αργότερα είδα ότι το ένα από τα δύο ψαράκια είχε δει τα ραδίκια ανάποδα κι επειδή δεν ήξερα τότε από χρυσόψαρα ανησύχησα για το νερό. Μέσω ενός άλλου συναδέρφου επικοινωνήσαμε με το Υγειονομικό της Νομαρχίας και έτσι μάθαμε τελικά από τον Ιάκωβο ότι το μόνο πρόβλημα ήταν ένα μικρό "ρετάρισμα" στο μηχανάκι της χλωρίωσης του νερού που κάποιες φορές το έκανε να προσθέτει περισσότερο χλώριο χωρίς όμως να δημιουργεί προβλήματα. Εκείνο που μου έκανε τότε εντύπωση ήταν ότι ο Ιάκωβος παρακολουθούσε αυτή τη μικρή λεπτομέρεια στο σύστημα χλωρίωσης ενός μικρού χωριού της Χαλκιδικής.
Λίγο καιρό αργότερα, ο Ιάκωβος θα είχε μία μικρή περιπέτεια με αφορμή ένα ακόμα σύστημα χλωρίωσης, αυτή τη φορά σε μία πολύ γνωστή παιδική κατασκήνωση της Χαλκιδικής (Ιάκωβε μπορείς να με διορθώνεις αν κάνω λάθος).
Ήταν αρχές καλοκαιριού, η κατασκήνωση περίμενε παιδιά αλλά υπήρχε ένα πρόβλημα. Η κατασκήνωση δεν είχε σύστημα χλωρίωσης του νερού! Ο τότε Νομάρχης, θυμάμαι, ήταν αρκετά πιεσμένος γιατί η Χαλκιδική είναι γνωστός τουριστικός προορισμός, η κατασκήνωση δεν μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς άδεια γιατί θα δημιουργούνταν σοβαρό θέμα, για να πάρει όμως άδεια λειτουργίας έπρεπε να δώσει την έγκριση το Υγειονομικό και ο Ιάκωβος που ήταν εισηγητής δεν ήθελε να δώσει με καμμία κυβέρνηση την έγκριση χωρίς το σύστημα χλωρίωσης. Θυμάμαι ότι ο Αργύρης Λαφαζάνης που ήταν τότε νομάρχης είχε δημιουργήσει πολύ μεγάλη φασαρία και θυμάμαι επίσης ότι για κάποιο λόγο που δεν ξέρω, η υπόθεση πήγε τελικά στα δικαστήρια!
(Εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Δεν είμουν εγώ εισηγητής για την άδεια. Εγώ ζήτησα να χλωριώνουν τα νερά τους με δική τους ευθύνη γιατί υπήρχαν επαναλαμβανόμενες μολύνσεις. Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης αρνήθηκε να συμμορφωθεί. Η υπόθεση πήγε στα δικαστήρια επειδή είμουν υποχρεωμένος να καταθέσω Υγειονομική Εκθεση Αυτοψίας την οποία & κατάθεσα. Στην συνέχεια αμφισβητήθηκε αν έκανα καλά την δουλειά μου. Με δικαίωσε λοιπόν η Πανελλήνια Ενωση Εποπτών Δημόσιας Υγείας με δύο έγγραφά της, στα οποία έγραψαν ότι ορθώς έπραξα,το Υπουργείο Υγείας με έγγραφό του το οποίο επίσης έγραψε ότι ορθώς έπραξα & ο Εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης ο οποίος έγραψε ότι ορθώς έπραξα.)
Στο δικαστήριο όμως, όπως μάθαμε, ο Ιάκωβος κέρδισε τη δίκη...
Πριν από δύο χρόνια, ο Ιάκωβος κρίθηκε ότι έπρεπε να απομακρυνθεί από το Δημόσιο εξαιτίας της κακής συμπεριφοράς του που την γνωρίζω, το ομολογώ, μόνον σε αδρές γραμμές! Δύο γυναίκες συνάδερφοι στην υπηρεσία του τον αξιολόγησαν με βαθμό 5!
Η μία από αυτές, που ήταν πολύ μικρότερη από τον Ιάκωβο, περίπου στη δική μου "σειρά", είτε εξαιτίας του πτυχίου της, είτε και λόγω άλλης παρέμβασης, έτυχε να είναι η Διευθύντριά του! Το πως ακριβώς έγιναν τα πράγματα περί αυτού, δεν το ξέρω. Στον ορίζοντα έχουν εμφανισθεί μόνον μερικές υποψίες με αφορμή μία μαρτυρία τρίτου προσώπου! Την πολυπόθητη αλήθεια φαντάζομαι ότι μπορεί να μας την πει μόνον η αγαπητή μας Ευγενία...
Η δεύτερη συνάδερφος ανήκε στην κατηγορία των "κορακίων"! Λίγους μήνες μετά την αξιολόγηση του Ιάκωβου, η δεύτερη συνάδερφος, υπάλληλος του Υγειονομικού, συνελήφθει με προσημειωμένα χαρτονομίσματα με αφορμή την αδειοδότηση ενός μικρού καταστήματος. Η συνάδερφος ζήτησε τα χρήματα για να δώσει τη θετική γνωμοδότηση του Υγεινομικού! Την άδεια του καταστήματος θα την έδινε ο υπάλληλος του αρμόδιου Δήμου! Ο υπάλληλος αυτός ήταν ο άντρας της! Η δουλειά έκλεισε μέσω μεσάζοντα, αλλά δυστυχώς το ζευγάρι μοιράστηκε ποινές 14 και 16 μηνών και τελικά γιόκο τσόκο. Απ'ό,τι φαντάζομαι, εφόσον η ίδια κρίθηκε επίορκος και η αξιολόγησή της για τον Ιάκωβο θα πρέπει να τύχει ανάλογης προσοχής!
Στην περίπτωση του Ιάκωβου Τίγκα μου κάνει εντύπωση η ανοχή ενός ανθρώπου κι αυτός ο άνθρωπος είναι ο Γιάννης!
Με τον Γιάννη θέλω να πιστεύω ότι είμαστε φίλοι. Πριν από 2,5 μήνες ο Γιάννης ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του σαν Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, αυτή τη φορά με τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Στην πρώτη του θητεία ήταν ο εκλεκτός του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Ο Γιάννης, για την ακρίβεια, ΔΕΝ ήταν ακριβώς ο εκλεκτός του Ψωμιάδη, τουλάχιστον στην αρχή. Όταν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης αποφάσισε να κατέβει σαν Περιφερειάρχης, διάλεξε να έχει υποψήφιο στη Χαλκιδική έναν άλλο νεαρό πολιτευτή και έναν από τους τέσσερεις αντινομάρχες του Αστέριου Ζωγράφου, εκτός του Γιάννη. Αυτός ήταν ο Διονύσης!
Όταν η υπόθεση με τα λαθραία "έσκασε" και η αστυνομία "έσπασε" το απόρρητο στα τηλέφωνα, τότε ο Διονύσης αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν μόνον Αντινομάρχης του Ζωγράφου αλλά και ο μηχανικός (καραμηχανικός μάλιστα) που έκλεισε τη συμφωνία με το κύκλωμα για να τους διεκπεραιώσει όλες τις διαδικασίες στην Νομαρχία για την άδεια εργοστασίου που ζητούσαν! Ο Διονύσης είχε κλείσει μία πολύ καλή συμφωνία. Δέκα "χήνες" μπροστά και τριάντα σε δόσεις!
Μετά τα μαντάτα, ο Αστέριος τον ανάγκασε να παραιτηθεί και σαν επόμενο τον απέρριψε και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης που τελικά προώθησε σαν υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη τον Γιάννη. Εδώ όμως έγινε το δεύτερο πατατράκ. Ο Γιάννης, σαν αντιπεριφερειάρχης, ήταν αυτός που είχε υπογράψει την περίφημη άδεια του εργοστασίου και φυσικά όταν ο ανακριτής του ζήτησε τα ρέστα, βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση απέναντι στο Ψωμιάδη!
Τελικά δεν αποδόθηκαν άλλες ευθύνες! Έτσι αποφάσισαν οι δικαστές! Η όλη εμπλοκή της Νομαρχίας ήταν λέει μία γκάφα των πολιτικών στην προσπάθεια να "τσακώσουν" ψήφους! Κατά τα άλλα δεν υπήρχε πρόθεση εμπλοκής με το κύκλωμα!
Από δω όμως και πέρα ξεκινάει η περίφημη αλλαγή στάσης του Γιάννη! Ο Γιάννης μας "κατεβάζει ρολά".
Ενας συνάδελφος που θυμάμαι από παλιά, με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται με την προσωπική μου περιπέτεια της αργίας, έγραψε τις θέσεις & απόψεις του.
Παρακαλώ όποιον περνάει από το χέρι του να κάνει κάτι για το θέμα του κυρίου Ιάκωβου Τίγκα για δύο λόγους. Πρώτον γιατί όπως πιστεύω είναι ένας υπάλληλος που θα έβαζα το χέρι στη φωτιά ότι ποτέ δεν ταλαιπώρησε κανέναν περιμένοντας ανταλλάγματα και δεύτερον γιατί πιστεύω ότι αυτό που του έγινε ήταν μία πολύ, πολύ μεγάλη αδικία που έχει άμεση σχέση με την παθογένεια του Ελληνικού Δημοσίου και ειδικότερα της πρώην Νομαρχίας Χαλκιδικής!
Όπως εξήγησα και στον συνάδερφο, πιστεύω ότι ο τρόπος με τον οποίο το Δημόσιο εξάντλησε όλα του τα περιθώρια στη δική του περίπτωση είναι περίεργος αν λάβουμε υπόψιν ότι το Ελληνικό Δημόσιο σπανίως έχει διάθεση να εξαντλήσει τα περιθώρια στον ίδιο βαθμό όταν πρόκειται για άλλους συναδέρφους που τα έχουν κάνει σκατά για πολύ χειρότερους λόγους.
Ειλικρινά ανακατεύομαι όταν βλέπω έναν τέτοιο συνάδερφο να βρίσκεται σε αργία, τη στιγμή που άλλοι, όνομα και μη χωριό, εξασκούν ακόμα τα καθήκοντά τους ενώ θα έπρεπε από χρόνια να έχουν πάει σπίτι τους και αυτοί αλλά και οι πολιτικοί προϊστάμενοι που κάποτε έγλειψαν για να καταφέρουν να ρίξουν άλλους συναδέρφους και πολύ περισσότερο για να καταφέρουν να χώσουν φράγκα στην τσέπη τους.
Επειδή νομίζω ότι αναστάτωσα τον συνάδερφο σήμερα και επειδή βλέπω ότι δεν μπορώ να περιμένω μέχρι την Παρασκευή, καλύτερα να πω μερικά πράγματα απόψε! Του εξήγησα ότι δεν ξέρω αν θα βοηθήσω, απλώς είναι μερικά πράγματα που πρέπει να πω αισθανόμενος την κατάστασή του, χωρίς όμως να εγγυώμαι κάτι περισσότερο. Ας πούμε απλώς ότι θα ήταν καλό, ίσως και για τους δύο, να ακουστεί μία δεύτερη φωνή πάνω στο δικό του θέμα.
Έτσι, την Παρασκευή και με αφορμή την αναμονή για το πόρισμα της υπόθεσης "Πυθία", ίσως να έχω λίγο χρόνο να κάνω το μικρό αφιέρωμα που έχω ετοιμάσει...
Πριν πω περισσότερα για τον συνάδερφο Ιάκωβο Τίγκα, πρέπει να κάνω μερικές διευκρινήσεις σχετικά με το Ελληνικό Δημόσιο και το προσωπικό του.
Στα 15 ακριβώς χρόνια υπηρεσίας που θα κλείσουν στις 31 Δεκεμβρίου φέτος, έχω μάθει να κατατάσσω τους υπαλλήλους και συναδέρφους σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Στους "εύκολους" και στους "δύσκολους"! Η στατιστική έχει αποδείξει ότι το 98% των υπαλλήλων που κατηγορούνται για χρηματισμό, ανήκει στην δεύτερη κατηγορία. Είναι δηλαδή οι "δύσκολοι" υπάλληλοι! Αυτό όμως δεν σημαίνει και το αντίστροφο! Δεν σημαίνει ότι ένας υπάλληλος που είναι δύσκολος, το κάνει για ύποπτους λόγους. Μπορεί να το κάνει ας πούμε από υπερβολική τυπικότητα και ευθυνοφοβία ή μπορεί να το κάνει από καθαρή βαρεμάρα! Μπορεί επίσης να το κάνει και από βλακεία! Τα έχουμε δει κι αυτά.
Σε σχέση με την επικινδυνότητα προς χρηματισμό, έχω μάθει να ξεχωρίζω τους υπαλλήλους σε τρείς κατηγορίες. Τα "κοράκια", τους "χαζούληδες" και τους "αδιάφορους"! Οι ονομασίες είναι δική μου επινόηση...
Τα "κοράκια" είναι η πιό γνωστή και εύκολα προσδιορίσιμη κατηγορία. Είναι αυτοί ακριβώς που εννοεί η λέξη "κοράκια"! Όπως συνήθως το λέμε στην πιάτσα του Δημοσίου, είναι αυτοί που "τρολάρουν", που "τρενάρουν" δηλαδή υποθέσεις βρίσκοντας κάποιες "τυπικοφανείς" δικαιολογίες, ώσπου τελικά μερικά χαρτονομίσματα να εξαφανίζουν όλες αυτές τις δικαιολογίες...
Βαθμός επικινδυνότητας προς χρηματισμό : 80+!
Οι "χαζούληδες" είναι μία δεύτερη κατηγορία με εμφανή ροπή προς τον χρηματισμό και με ιδιαίτερη αγάπη προς το χρήμα αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Οι "χαζούληδες" αγαπούν το χρήμα αλλά το κυνηγούν κυρίως μέσα από θέσεις και πόστα και σπανίως βάζοντας όπως λέμε "το μαχαίρι στο λαιμό του άλλου". Προτιμούν κυρίως την πιό νόμιμη αύξηση αποδοχών μέσα από το γλείψιμο πολιτικών προϊσταμένων και το καπάρωμα θέσεων με καλύτερο μισθό συνήθως "ρίχνοντας" άλλους συναδέρφους...
Οι "αδιάφοροι" είναι η λιγότερο επιρρεπής στον χρηματισμό κατηγορία! Η επικινδυνότητα προς χρηματισμό στην κατηγορία αυτή αγγίζει σχεδόν το όριο του μηδενός! Οι "αδιάφοροι" μοιάζουν να έχουν περισσότερο τη συμπεριφορά των "χαζούληδων" χωρίς όμως να το επιδιώκουν! Άμα τύχει, δηλαδή!
Οι "αδιάφοροι" είναι οι κοινώς λεγόμενοι καλοί υπάλληλοι! Κάνουν κανονικά το ωράριο και μετά πηγαίνουν σπίτι τους για να μαγειρέψουν, να φροντίσουν οικογένειες, να κλαδέψουν τριανταφυλλιές ή να κουρέψουν το γκαζόν.
Η πικρή πείρα έχει δείξει ότι οι "αδιάφοροι" μπορεί πολλές φορές να αποδειχθούν αρκετά επικίνδυνοι αλλά για έναν τελείως διαφορετικό λόγο που δεν έχει σχέση με τον χρηματισμό.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κυρίως οι διοικητικοί υπάλληλοι και γενικά οι υπάλληλοι που δεν έχουν άμεση επαφή με συναλλασσόμενους πολίτες. Ο λόγος που τους κάνει επικίνδυνους πολλές φορές, είναι ότι επειδή ακριβώς ανήκουν σε διοικητικές υπηρεσίες δηλαδή σε τμήματα προσωπικού και οικονομικού, έχουν καθημερινή επαφή με τους πολιτικούς προϊστάμενους και λόγω της οικειότητας που δημιουργείται μεταξύ τους γίνονται εύκολα τα θύματά τους, με αποτέλεσμα οι δεύτεροι να τους κατευθύνουν εκεί που θέλουν. Γιαυτόν τον λόγο, το υπαλληλικό περιβάλλον γύρω από τους αιρετούς πολιτικούς προϊστάμενους, έχω συνηθίσει να το ονομάζω "σκληρό πυρήνα".
Με τον συνάδερφο Ιάκωβο Τίγκα ήρθα πρώτη φορά σε επαφή όταν αγόρασα για το σπίτι της Χαλκιδικής μία γυάλα με δύο χρυσόψαρα. Μερικές μέρες αργότερα είδα ότι το ένα από τα δύο ψαράκια είχε δει τα ραδίκια ανάποδα κι επειδή δεν ήξερα τότε από χρυσόψαρα ανησύχησα για το νερό. Μέσω ενός άλλου συναδέρφου επικοινωνήσαμε με το Υγειονομικό της Νομαρχίας και έτσι μάθαμε τελικά από τον Ιάκωβο ότι το μόνο πρόβλημα ήταν ένα μικρό "ρετάρισμα" στο μηχανάκι της χλωρίωσης του νερού που κάποιες φορές το έκανε να προσθέτει περισσότερο χλώριο χωρίς όμως να δημιουργεί προβλήματα. Εκείνο που μου έκανε τότε εντύπωση ήταν ότι ο Ιάκωβος παρακολουθούσε αυτή τη μικρή λεπτομέρεια στο σύστημα χλωρίωσης ενός μικρού χωριού της Χαλκιδικής.
Λίγο καιρό αργότερα, ο Ιάκωβος θα είχε μία μικρή περιπέτεια με αφορμή ένα ακόμα σύστημα χλωρίωσης, αυτή τη φορά σε μία πολύ γνωστή παιδική κατασκήνωση της Χαλκιδικής (Ιάκωβε μπορείς να με διορθώνεις αν κάνω λάθος).
Ήταν αρχές καλοκαιριού, η κατασκήνωση περίμενε παιδιά αλλά υπήρχε ένα πρόβλημα. Η κατασκήνωση δεν είχε σύστημα χλωρίωσης του νερού! Ο τότε Νομάρχης, θυμάμαι, ήταν αρκετά πιεσμένος γιατί η Χαλκιδική είναι γνωστός τουριστικός προορισμός, η κατασκήνωση δεν μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς άδεια γιατί θα δημιουργούνταν σοβαρό θέμα, για να πάρει όμως άδεια λειτουργίας έπρεπε να δώσει την έγκριση το Υγειονομικό και ο Ιάκωβος που ήταν εισηγητής δεν ήθελε να δώσει με καμμία κυβέρνηση την έγκριση χωρίς το σύστημα χλωρίωσης. Θυμάμαι ότι ο Αργύρης Λαφαζάνης που ήταν τότε νομάρχης είχε δημιουργήσει πολύ μεγάλη φασαρία και θυμάμαι επίσης ότι για κάποιο λόγο που δεν ξέρω, η υπόθεση πήγε τελικά στα δικαστήρια!
(Εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Δεν είμουν εγώ εισηγητής για την άδεια. Εγώ ζήτησα να χλωριώνουν τα νερά τους με δική τους ευθύνη γιατί υπήρχαν επαναλαμβανόμενες μολύνσεις. Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης αρνήθηκε να συμμορφωθεί. Η υπόθεση πήγε στα δικαστήρια επειδή είμουν υποχρεωμένος να καταθέσω Υγειονομική Εκθεση Αυτοψίας την οποία & κατάθεσα. Στην συνέχεια αμφισβητήθηκε αν έκανα καλά την δουλειά μου. Με δικαίωσε λοιπόν η Πανελλήνια Ενωση Εποπτών Δημόσιας Υγείας με δύο έγγραφά της, στα οποία έγραψαν ότι ορθώς έπραξα,το Υπουργείο Υγείας με έγγραφό του το οποίο επίσης έγραψε ότι ορθώς έπραξα & ο Εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης ο οποίος έγραψε ότι ορθώς έπραξα.)
Στο δικαστήριο όμως, όπως μάθαμε, ο Ιάκωβος κέρδισε τη δίκη...
Πριν από δύο χρόνια, ο Ιάκωβος κρίθηκε ότι έπρεπε να απομακρυνθεί από το Δημόσιο εξαιτίας της κακής συμπεριφοράς του που την γνωρίζω, το ομολογώ, μόνον σε αδρές γραμμές! Δύο γυναίκες συνάδερφοι στην υπηρεσία του τον αξιολόγησαν με βαθμό 5!
Η μία από αυτές, που ήταν πολύ μικρότερη από τον Ιάκωβο, περίπου στη δική μου "σειρά", είτε εξαιτίας του πτυχίου της, είτε και λόγω άλλης παρέμβασης, έτυχε να είναι η Διευθύντριά του! Το πως ακριβώς έγιναν τα πράγματα περί αυτού, δεν το ξέρω. Στον ορίζοντα έχουν εμφανισθεί μόνον μερικές υποψίες με αφορμή μία μαρτυρία τρίτου προσώπου! Την πολυπόθητη αλήθεια φαντάζομαι ότι μπορεί να μας την πει μόνον η αγαπητή μας Ευγενία...
Η δεύτερη συνάδερφος ανήκε στην κατηγορία των "κορακίων"! Λίγους μήνες μετά την αξιολόγηση του Ιάκωβου, η δεύτερη συνάδερφος, υπάλληλος του Υγειονομικού, συνελήφθει με προσημειωμένα χαρτονομίσματα με αφορμή την αδειοδότηση ενός μικρού καταστήματος. Η συνάδερφος ζήτησε τα χρήματα για να δώσει τη θετική γνωμοδότηση του Υγεινομικού! Την άδεια του καταστήματος θα την έδινε ο υπάλληλος του αρμόδιου Δήμου! Ο υπάλληλος αυτός ήταν ο άντρας της! Η δουλειά έκλεισε μέσω μεσάζοντα, αλλά δυστυχώς το ζευγάρι μοιράστηκε ποινές 14 και 16 μηνών και τελικά γιόκο τσόκο. Απ'ό,τι φαντάζομαι, εφόσον η ίδια κρίθηκε επίορκος και η αξιολόγησή της για τον Ιάκωβο θα πρέπει να τύχει ανάλογης προσοχής!
Στην περίπτωση του Ιάκωβου Τίγκα μου κάνει εντύπωση η ανοχή ενός ανθρώπου κι αυτός ο άνθρωπος είναι ο Γιάννης!
Με τον Γιάννη θέλω να πιστεύω ότι είμαστε φίλοι. Πριν από 2,5 μήνες ο Γιάννης ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του σαν Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, αυτή τη φορά με τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Στην πρώτη του θητεία ήταν ο εκλεκτός του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Ο Γιάννης, για την ακρίβεια, ΔΕΝ ήταν ακριβώς ο εκλεκτός του Ψωμιάδη, τουλάχιστον στην αρχή. Όταν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης αποφάσισε να κατέβει σαν Περιφερειάρχης, διάλεξε να έχει υποψήφιο στη Χαλκιδική έναν άλλο νεαρό πολιτευτή και έναν από τους τέσσερεις αντινομάρχες του Αστέριου Ζωγράφου, εκτός του Γιάννη. Αυτός ήταν ο Διονύσης!
Όταν η υπόθεση με τα λαθραία "έσκασε" και η αστυνομία "έσπασε" το απόρρητο στα τηλέφωνα, τότε ο Διονύσης αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν μόνον Αντινομάρχης του Ζωγράφου αλλά και ο μηχανικός (καραμηχανικός μάλιστα) που έκλεισε τη συμφωνία με το κύκλωμα για να τους διεκπεραιώσει όλες τις διαδικασίες στην Νομαρχία για την άδεια εργοστασίου που ζητούσαν! Ο Διονύσης είχε κλείσει μία πολύ καλή συμφωνία. Δέκα "χήνες" μπροστά και τριάντα σε δόσεις!
Μετά τα μαντάτα, ο Αστέριος τον ανάγκασε να παραιτηθεί και σαν επόμενο τον απέρριψε και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης που τελικά προώθησε σαν υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη τον Γιάννη. Εδώ όμως έγινε το δεύτερο πατατράκ. Ο Γιάννης, σαν αντιπεριφερειάρχης, ήταν αυτός που είχε υπογράψει την περίφημη άδεια του εργοστασίου και φυσικά όταν ο ανακριτής του ζήτησε τα ρέστα, βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση απέναντι στο Ψωμιάδη!
Τελικά δεν αποδόθηκαν άλλες ευθύνες! Έτσι αποφάσισαν οι δικαστές! Η όλη εμπλοκή της Νομαρχίας ήταν λέει μία γκάφα των πολιτικών στην προσπάθεια να "τσακώσουν" ψήφους! Κατά τα άλλα δεν υπήρχε πρόθεση εμπλοκής με το κύκλωμα!
Από δω όμως και πέρα ξεκινάει η περίφημη αλλαγή στάσης του Γιάννη! Ο Γιάννης μας "κατεβάζει ρολά".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου