Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Η ένταση στο Αιγαίο & το απρόβλεπτο "σχέδιο" Μακαρούνας

Επίκαιρο το "σχέδιο" Μακαρούνας
 Ο Γιάννης ο Μακαρούνας αυτός με τα πολιτικά που είμαστε αγκαλιά, ήταν ένας Καλύμνιος φωνακλάς Δόκιμος Πυροβολικού Αντιαεροπόρος, με χρησή καρδιά.
Τον γνώρισα στην Σχολή Πυροβολικού στο Μεγάλο Πεύκο, όπου τον είχα "Βητά", & στην συνέχεια βρεθήκαμε μαζί το 1980 στην Κω. Εγώ πεδινός-ορεινός πυροβολητής, αυτός Αντιαεροπόρος.
Κάθε Μοίρα Πυροβολικού στα νησιά, έχει τέσσερεις Πυροβολαρχίες συνήθως. Κάθε Πυροβολαρχία από τις τρεις, έχει 6 κανόνια-όπλα, τα οποία τα έχει ακροβολισμένα στις Στρατηγικές θέσεις μάχης, ανάλογα με τα δεδομένα κάθε χρονικής στιγμής. Η τέταρτη Πυροβολαρχία έχει 4 κανόνια των 8 ιντσών επίσης ακροβολισμένα & καμουφλαρισμένα.
Ο μεγάλος εχθρός του Πυροβολικού, είναι η αεροπορία του εχθρού. Γι αυτό οι πεδινές-ορεινές Μοίρες, Πυροβολαρχίες, περιβάλονται περιμετρικά από τις Αντιαεροπορικές Πυροβολαρχίες υποστήριξης, το έργο των οποίων είναι η κάλυψη & προστασία των πεδινών όπλων από αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Ολα αυτά σε μιά αχανή έκταση στρατοπέδευσης Πυροβολικού χωρίς συρματοπλέγματα & φράχτες & όλα, κτήρια, αυτοκίνητα & όπλα καμουφλαρισμένα & υπόγεια, ώστε να μην είναι ορατά από ψηλά.
Εκείνη την εποχή το 1980, ήταν η εποχή που όπως θυμούνται οι παλαιότεροι, οι Τούρκοι κάθε τρεις & λίγο, έκαναν σεισμολογικές έρευνες με δύο σκάφη. Το "Σεισμίκ" & το "Χόρα". Ηταν η εποχή που ένας "κύριος" με ζιβάγκο, φώναζε από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, "Βυθίσατε το Χόρα".....


Οποτε λοιπόν οι Τούρκοι έβγαζαν τις βάρκες τους έξω, πάντα με συνοδεία πολεμικών, ασκήσεις & χαμηλές διελεύσεις αεροσκαφών, πάνω από τα νησιά μας, επιφυλακή εμείς σε συναγερμό αν θυμάμαι καλά κίτρινο, που σήμαινε επάνδρωση όπλων στις θέσεις μάχης επί 24ώρου βάσεως με τα πυρομαχικά δίπλα, έτοιμα για γέμισμα. Φαγητό, ύπνος εκ περιπτροπής & τουαλέτα, όλα εκεί στις θέσεις μάχης, περιμένοντας τις όποιες εξελίξεις.
Εκείνο που πραγματικά ήταν εκνευριστικό, ήταν οι χαμηλές διελεύσεις των Τούρκικων πολεμικών αεροσκαφών, επάνω από τις θέσεις μας, σε σημείο που διακρίναμε τα Τούρκικα εθνόσημα με την ημισέληνο. Αυτό ήταν που τσάντιζε τον Μακαρούνα & χωρίς διαταγή, γέμιζε τα αντιαεροπορικά της Πυροβολαρχίας του, μετατρέποντας τον συναγερμό σε κόκκινο αν θυμάμαι καλά, βρίζοντας & φωνάζοντας, διάφορα κοσμητικά, "Γαλλικά", #$*&_, που δεν γράφονται λόγω λογοκρισίας, απειλώντας με πύρ. Κάποιος τον κάρφωσε & τιμωρήθηκε γι αυτό, απότι θυμάμαι. Θα μπορούσε όμως εν δυνάμει να είχε ρίξει τότε. Και σήμερα, τα πράγματα δεν θα είχαν την μορφή που έχουν.
Σήμερα το απρόβλεπτο σχέδιο "Μακαρούνας" προβάλει επίκαιρο όσο ποτέ. Ας μην ξεχνάμε ότι τα Ιμια είναι νησί Καλύμνιο, & υπάρχει σε εκκρεμότητα βεντέτα. Μπορεί βέβαια να μην κινδυνεύουν από τον αγαπημένο μου φίλο Καλύμνιο, αλλά υπάρχουν χιλιάδες άλλοι, που ίσως να τσαντίζονται ακόμη. Και οι λόγοι για τσαντίλα, είναι πολλοί & περισσότεροι σήμερα.

Iάκωβος Τίγκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου