Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ: ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ;

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ.



Πέρασε & αυτό το καρναβάλι, με τους ανθρώπους παρά τα μαύρα τους τα χάλια, να καρναβαλίζουν. Πόσοι όμως γνωρίζουν τι ακριβώς κάνουν καρναβαλίζοντας; Αλήθεια τι γιορτάζουμε κάθε χρόνο με το καρναβάλι; Για να δώσουμε αντικειμενική απάντηση, θα πρέπει να καταφύγουμε στην ετυμολογία της λέξης καρναβάλι.Είναι σύνθετη λέξη από το κάρνα & βάλι. Πολλοί υποστηρίζουν ότι κάρνα στα Λατινικά σημαίνει κρέας χωρίς όμως να μπορούν να δώσουν μια πειστική απάντηση για την ερμηνεία της λέξης βάλι, & ερμηνεύουν την λέξη ως αποχή από το κρέας εξ ού & Απόκρεω. Ας δούμε όμως ποιά είναι η αλήθεια.
Η λέξη κάρνα είναι λέξη Ελληνικότατη & προέρχεται από την Ομηρική λέξη καρ που σημαίνει κεφάλι, κάρα, το κεφάλι λείψανο του νεκρού, το νεκροκέφαλο, η νεκροκεφαλή, το κρανίο.
Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία ο Κάρνος ήταν μάντης του θεού Απόλλωνα τον οποίο σκότωσε ο Ηρακλείδης γυιός του Φύλαντος. Ο Παυσανίας αναφέρει την λέξη κάρνος & ως κριός.Επίσης ο Κάρνος ήταν ένας θεός των Πελοποννησίων προστάτης της γονιμότητας.Κάρνεια ήταν γιορτή προς τιμή του Απόλλωνα.
Το δεύτερο συνθετικό βάλι, προέρχεται από την λέξη βάλλε που σημαίνει είθε, μακάρι. Το ρήμα βάλλω σημαίνει, στρέφω, σείομαι, φορώ, προκαλώ. Πλουσιότατη η Ελληνική γλώσσα. 
Αναρωτήθηκε κανείς τι ακριβώς γιορτάζουμε με το καρναβάλι & ποιός είναι ο βασιλιάς καρνάβαλος; Σε όλες τις γιορτές κάτι γιορτάζουμε, μια επέτειο, ιστορική ή κοινωνική, γενέθλια, ονομαστικές εορτές, Θρησκευτικές εορτές,...Με το καρναβάλι τι στο καλό γιορτάζουμε; Σε τι συνίστανται οι εκδηλώσεις; Γιατί οι μεταμφιέσεις;
Είναι γνωστό ότι κυριαρχεί το στοιχείο της βωμολοχίας, του σεξ, του όλα επιτρέπονται, της κοινωνικής εκτροπής, που δεν γίνεται αποδεκτή στην καθημερινότητα. Αυτές τις μέρες λοιπόν η μέθη & η κρεπάλη, η κοινωνικές εκτροπές κορυφώνονται. Πίσω από την ανωνυμία της μάσκας, οι άνθρωποι τολμούν απρέπειες που δεν τολμούν επώνυμα & στην καθημερινότητά τους Γιατί; Διότι όπως λέει & η λέξη, έχουν φορέσει νεκροκέφαλο, δηλαδή έχουν νεκρώσει το μυαλό τους την λογική τους, το πνεύμα τους. Αυτό γιορτάζουν οι καρναβαλιστές. Στην ουσία ανταποκρίνονται εκούσια στο Σατανικό κάλεσμα για νέκρωση του πνεύματος & εκτροπή από την ανθρώπινη φύση. Το θείο στοιχείο του σεξ & του ανθρώπινου ερωτισμού, της σεξουαλικής συνεύρεσης & της ηδονής, μετατρέπεται από Θεϊκό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης σε ελεεινό κατακάθι ζωώδους ενστίκτου. Η ιδιωτικότητα του έρωτα δημοσιοποιείται όπως στα ζώα που δεν διαθέτουν το αίσθημα της ντροπής, ακριβώς επειδή δεν έχουν καταλογισμό της γνώσης καλού & κακού. Κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να συμβεί με τον άνθρωπο, γιατί έχει αυτήν την γνώση & έχει προσβληθεί από το κακό.
Σε καιρούς οικονομικής κρίσης που οι άνθρωποι πεθαίνουν, βγήκαν λοιπόν οι καρναβαλιστές, στο κάλεσμα του βασιλιά καρνάβαλου, που τους καλούσε σε κοινωνική εκτροπή από την ανθρώπινη φύση, & ανταποκρίθηκαν & φέτος αγνοώντας οι δυστυχείς ότι ο βασιλιάς τους είναι εκείνος που τους έχει & πεθαίνουν από έλειψη χρημάτων. Οι Δήμοι ξόδεψαν ένα σωρό χρήματα από αυτά που δεν έχουν σε ανοησίες & εκτροπές, ενώ θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα να τα διαθέσουν σε δημόσιες εκδηλώσεις γλεντιού, ναι γλεντιού, για την σύτιση αναξιοπαθούντων, & τον εορτασμό της σαρακοστής. Δεν πιστεύω σε νηστείες τροφών, (αυτό είναι προσωπικό ενός εκάστου) αλλά οι 40 ημέρες πνευματικής προετοιμασίας για τις Αγιες μέρες  που έρχονται, θα έπρεπε ειδικά τώρα, να συγκινούν περισσότερο τους ανθρώπους γιατί σύντομα θα χρειαστούμε δύναμη & κουράγιο για να κόψουμε τα δεσμά μας με τα υλικά αγαθά που θα προσπαθήσει ο βασιλιάς καρνάβαλος να μας κρατήσει με αυτά, να μας κρατήσει υποτελείς. Τι έκαναν όμως οι άνθρωποι; Για άλλη μια φορά βλασφήμησαν το Ονομα του Θεού. Επιλογή τους.
Ιάκωβος Τίγκας.     

 

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ωφέλιμο άρθρο αυτή είναι η αλήθεια. Το "καρναβάλι" είναι ενα αηδιαστικό έθιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή