Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Ο Γάμος & οι σχέσεις των ανθρώπων

Οι σχέσεις των δύο φύλων
 Χιλιάδες χρόνια τώρα, έχουν εκφραστεί πολλές & διάφορες απόψεις για τις σχέσεις των δύο φύλων, & τις κοινωνίες που στηρίζονται σε αυτές & με τα ήθη & έθιμά τους, καθορίζουν την μορφή των σχέσεων των δύο φύλων.
Υπάρχει όμως ένα σημείο αναφοράς, πάνω στο οποίο υπάρχει η απολυτότητα κατά την άποψή μου, το οποίο με έναυσμα την ανάρτηση μιάς καλής μου φίλης, θα προσπαθήσω εδώ να αναλύσω.
Τα στοιχεία που συνθέτουν μία σχέση ετερόφυλη, είναι η έλξη για σεξ, ο έρωτας, η Αγάπη. Η έλξη δημιουργείται από την εξωτερική εμφάνιση & βεβαίως είναι υποκειμενική χωρίς να αποκλείεται σχεδόν κανείς. Αν διαπιστωθούν σε πρώτη φάση κοινά σημεία, ενδιαφέροντα & κατάλληλες περιστάσεις, δημιουργείται η σχέση. Υπάρχει & αυτό που λέμε κεραυνοβόλος έρωτας, ο οποίος χαρακτηρίζεται από έντονο πάθος & δεν είναι λίγες οι φορές που οδηγεί στην καταστροφή.
Τι είναι όμως Ερωτας; Από το ρήμα ερωτώ, & σημαίνει στην αρχική σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων αρσενικού & θηλυκού, την έρευνα του ενός για τον άλλον, όσον αφορά το σεξ που επικεντρώνεται στις αισθήσεις, όσφρηση, όραση, αφή, γεύση, ακοή. Κάθε φορά που οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται, ερευνούν με τις αισθήσεις τους ο ένας τον άλλον & πάντα ανακαλύπτουν κάτι καινούργιο, & έτσι δημιουργείται μία κατάσταση που τους γοητεύει.
Αργότερα ή ταυτόχρονα αρχίζει & η έρευνα της ψυχής, του πνεύματος, & του νου. Εκεί συνήθως είναι που στραβώνει η δουλειά όταν ανακαλύπτονται στο άλλον στοιχεία που δεν μας ταιριάζουν. Ταυτόχρονα η εξάρτηση από την ευχαρίστηση του σεξ & των αισθήσεων, που ζητάει την επανάληψη, οδηγεί στην κατάσταση "του σκύλου με την γάτα" με συνεχείς καυγάδες ανταγωνισμούς, εξαρτήσεις & πολλές φορές βαριές κουβέντες & πράξεις. Οταν οι χαρακτήρες συμπίπτουν ή ακόμη καλύτερα συμφωνούν, τότε τα πράγματα εξελίσονται ομαλά.
Επειδή οι άνθρωποι όμως είναι πεπερασμένοι, κάποτε η εξερεύνηση τελειώνει, & δεν έχει τίποτε πλέον να μάθει ο ένας για τον άλλον. Είναι τότε που τελειώνει ο Ερωτας, αυτό το υπέροχο συναίσθημα, το Θείο Δώρο, που μπορεί τόσον να απογειώσει τους ανθρώπους, όσον & να τους καταστρέψει.
Αυτό που πολλοί λένε για μερικούς ότι είναι ερωτευμένοι μέχρι τα βαθειά γεράματα είναι ψέμα, & δυστυχώς υποστηρίζεται & από μερικούς επιστήμονες, οι οποίοι "συστήνουν" & μεθόδους ανανέωσης της σχέσης.
Τι γίνεται όμως απο κει & μετά;
Επειδή το υπέροχο αυτό συναίσθημε δεν ικανοποιείται, σε πολλούς ανθρώπους αρχίζουν τα παρατράγουδα, με διερεύνηση εξωσυζυγικών σχέσεων, κυρίως από την μεριά των ανδρών, αλλά & των γυναικών πλέον, με την ίδια συχνότητα. Υπάρχει όμως & κάτι άλλο εκτός από τον έρωτα. Η Αγάπη & βεβαίως μέχρι ενός σημείου το σεξ, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.
Η Αγάπη είναι μία είτε εκφράζεται αδελφικά, είτε γονικά, είτε φιλικά, είτε ερωτικά.
Είχα διαβάσει παλιά σε ένα περιοδικό Σχολής Τυφλών & το διασταύρωσα, ότι σε περιπτώσεις χρόνιας αρμονικής συμβίωσης, όπου οι δυό ήταν απόλυτα δεμένοι μεταξύ τους, όταν ο ένας από τους δυό χρειάστηκε μεταμόσχευση νεφρού & δεν βρισκόταν συμβατός δότης & το παιχνίδι ήταν ούτως ή άλλως χαμένο, ο άλλος που δεν ήταν συμβατός έδωσε το νεφρό του & παρά την ασυμβατότητα, η μεταμόσχευση πέτυχε χωρίς να απορριφθεί το μόσχευμα. Τα εγχειρήματα έγιναν κατ΄αρχήν στην Αμερική & είχαν όλοι ως κοινό & ανεξήγητο ιατρικά μυστικό, ότι μεταξύ συζύγων με χρόνια αρμονική συμβίωση, κατά έναν τρόπο ανεξήγητο, ασύμβατα μοσχεύματα κυρίως νεφρά γίνονταν συμβατά από τον λήπτη.
Είναι η Αγάπη λοιπόν εκείνη που υπάρχει μεταξύ δύο ετερόφυλων ανθρώπων μετά από τον Ερωτα, & είναι αυτή που οδηγεί στην πραγμάτωση της ρήσης του Χριστού: "Εσονται οι δύο, εις σάρκαν μία". Αν η Αγάπη δεν υπάρξει, αρχίζουμε να μιλάμε για κύκλους, κοινά σημεία, ισορροπίες, ανταγωνισμούς & τα συναφή. Και βέβαια απαραίτητα συστατικά που διαμορφώνουν την Αγάπη & θα πρέπει να υπάρχουν από την αρχή, είναι η ξεκάθαρη ειλικρίνια & ο σεβασμός της διαφορετικότητας.

Ιάκωβος Τίγκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου