Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

To Team Speak της δεκαετίας του 70

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ TEAM SPEAK ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 70.


Από καιρό ήθελα να κάνω αυτήν την ανάρτηση έτσι για να ξεφύγουμε λίγο. Για να θυμηθούμε οι παλιοί & να γνωρίσουν οι νέοι λίγο από την μαγική εποχή της δεκαετίας του 70, όταν δεν υπήρχαν υπολογιστές, ίντερνετ, κοινωνικά δίκτυα, κινητά τηλέφωνα. Τότε που ακόμη στην Αθήνα μύριζαν τα τελευταία γιασεμιά που είχαν απομείνει.
Τα νέα παιδίά της εποχής εκείνης λοιπόν μεταξύ των οποίων & ο γράφων, είχαμε το κοινωνικό μας δίκτυο & μάλιστα με ζωντανή συνομιλία ηχητική. Δεν υπήρχε εικόνα βέβαια αλλά υπήρχε ήχος. Πως γινόταν αυτό; Ακούστε λοιπόν.
Στην Αθήνα του 1975, είχαμε ανακαλύψει κάποια τετραψήφια νούμερα του ΟΤΕ τα οποία απλά σχηματίζαμε στο στρογγυλό καντράν. Το ίδιο νούμερο σχημάτιζαν & άλλοι & χωρίς κανένα σήμα κλήσης ή κάτι άλλο συνομιλούσαμε αφού αυτά τα νούμερα άνοιγαν κανάλια συνομιλίας & φυσικά δωρεάν & εν αγνοία του ΟΤΕ, ο οποίος ανακάλυψε τι γινόταν στα τέλη της δεκαετίας. 
Ετσι λοιπόν μαζευόμαστε τα βράδυα & ξεκινούσαμε ατελείωτες συνομιλίες πλάκες, στα διάφορα αυτοσχέδια κανάλια. Θυμάμαι τον τοπικισμό που είχε αναπτυχθεί στις γειτονιές & συνοικίες της Αθήνας, οι Κολωνιώτες, οι Περιστεριώτες, οι Κηφισιώτες, (αυτοί ήταν το αφάν κατέ), οι Πειραιώτες, οι Πετραλωνίτες, οι Σεπολιώτες, οι Πατησιώτες, αυτά ήταν τα κυριότερα στέκια-ομάδες. Τα ψευδώνυμα χαρακτηριστικά, Τζάκουλας, ο ξανθός Δράκουλας, Θάνος ο Τίγρης, Χρυσόστομος, Μαύρος Καβαλάρης, Ναταλία η ζουζού, Σιδερένια Γυναίκα, η Γυναίκα με το μαστίγιο, & ένα σωρό άλλα.
Ταυτόχρονα ήταν η χρυσή εποχή των ραδιοπειρατών, πολλοί από τους οποίους είχαν συνδέσει ενισχυτές στα τηλέφωνα & "τάπωναν" όλους τους άλλους. Οι αφιερώσεις τραγουδιών έδιναν & έπαιρναν, οι συνομιλίες ακούγονταν & μέσα από τα πειρατικά ραδιόφωνα, ερωτοτροπίες, ειδήλια μέχρι & γάμοι προέκυψαν από τα τετραψήφια κανάλια του ΟΤΕ. Δεν ήταν λίγες οι φορές που μας έβρισκε το χάραμα στο ακουστικό μέσα στα δωμάτιά μας & όταν ακούγαμε κάποιον από τους γονείς να σηκώνεται για τουαλέτα, ακουμπάγαμε τα ακουστικό έντεχνα για να μην κλείσει η γραμμή & κάναμε πως κοιμόμαστε.
Αυτό ήταν το κοινωνικό δίκτυο της δεκαετίας του 70 στην Αθήνα. Δεν ξέρω αν κάτι ανάλογο γινόταν στην Επαρχία αλλά δεν νομίζω γιατί σε όμορες επαρχίες της Αθήνας που το δοκιμάσαμε, δεν έπιασε. Ο ΟΤΕ κατάλαβε τι γινόταν στα τέλη του 1979, οπότε & "σφράγισε" τα κανάλια με ισχυρό σήμα κατειλημμένο.
Αλλες εποχές άλλα ήθη, άλλες χαρές.
Ιάκωβος Τίγκας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου