Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Οι αιρετοί & η Δημόσια Υγεία

Το Αρσενικό (As), το νερό & τα κουνούπια

Οι Αιρετοί του Καλλικράτη, που ευθύνονται κατά βάση για την διάλυση της Δημόσιας Διοίκησης, αποκορυφώνουν τις παρεμβάσεις τους σε τεχνικά ζητήματα που αγνοούν, υποκινούμενοι ενίοτε είτε από συντεχνιακές κοινωνικές ομάδες, είτε από πολιτική σκοπιμότητα, τρομοκρατώντας & απειλώντας ευσυνείδητους τεχνικούς υπαλλήλους, αντί να τους συμβουλεύονται.
Το Αρσενικό (As) με αριθμό 33, είναι βαρύ μέταλλο & τοξικότατο στην καθαρή μορφή του.
Επίσης αποτελεί απαραίτητο διατροφικό στοιχείο των αρουραίων, χοίρων & του Ανθρώπου, κάτω από ανώτερες τιμές συγκέντρωσης, ενώ πάνω από αυτές, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην Δημόσια Υγεία. Χρησιμοποιείται επίσης σε διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές, όπως μπαταρίες αυτοκινήτων, ενίσχυση κραμάτων χαλκού & μολύβδου, αλλά & στην παρασιτολογία ως παρασιτοκτόνο του ξύλου.
Στην Αμερική τα ανώτερα επιτρεπόμενα όρια Αρσενικού στο νερό Ανθρώπινης κατανάλωσης, καθώς υπάρχει στην φύση στα υπόγεια πετρώματα, ιδιαίτερα σε μεγάλα βάθη, παλαιότερα ήταν τα 40μgr/L (ή μέρη στο εκατομμύριο χοντρικά).
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση παλαιότερα τα όριά του στο νερό, ήταν στα 30μg/L, ενώ τώρα & από το 2001 με την ΚΥΑ 2600/2001 τα όρια θεσπίστηκαν στα 10μg/L.
Τούτο σημαίνει ότι μικρή απόκλιση από τα ανώτερα όρια στο νερό, & μέχρι τα 40μg/L δεν θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την Δημόσια Υγεία, αλλά μακροπρόθεσμα & βεβαίως λαμβάνονται επανορθωτικά μέτρα, με εμπλουτισμό του νερού στις δεξαμενές διανομής με άλλο καθαρό ώστε να πέσει η συγκέντρωση.
΄Ακουσα κάποιον αιρετό πριν από καιρό, να λέει προφανέστατα χωρίς να ξέρει γιατί μιλάει, ότι η αποδόμηση του νερού από το Αρσενικό, είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, την οποία έχουμε & θα πραγματοποιήσουμε.
Πέρα από το γεγονός ότι ο χημικός καθαρισμός του νερού από το Αρσενικό, είναι εξαιρετικά δαπανηρός, καθιστώντας την χρήση του νερού ασύμφορη, είναι & επικίνδυνος, καθώς το Αρσενικό σε καθαρή μορφή, είναι ιδιαίτερα ακαριαία τοξικό, & απαιτεί ειδικό εξοπλισμό συλλογής, με εκπαιδευμένο προσωπικό, αλλά & μελέτη διάθεσης τοξικών αποβλήτων, με τις όποιες πρόσθετες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Και όμως, έχουν δαπανηθεί ΕΣΠΑ, ώστε να “λειτουργούν(;;;)” τέτοιες μονάδες ανά την Ελλάδα, οι περισσότερες χωρίς να χρειάζεται, αντί να δαπανούνται τα χρήματα των ΕΣΠΑ για έργα πνοής ύδρευσης, με αξιοποίηση των επιφανειακών νερών, με κατασκευή φραγμάτων & εξυγίανση, τα οποία αντίθετα, έχουν κάνει οι ανισόρροποι & ακατάλληλοι αιρετοί, αποδέκτες λυμάτων, με ανίερες κατασκευές βιολογικών & εκτροπές λυμάτων.
Κάθε χρόνο, ακούμε περί τον Ιούνη με Μάη στην καλύτερη των περιπτώσεων, να ξεκινάνε προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών με εκτεταμένες κουνουποκτονίες, αλλά παρ΄όλα αυτά, τα κουνούπια, κάνουν πάρτυ.
Η επιστημονική καταπολέμηση των κουνουπιών απαιτεί:
  • Συλλογική δράση ανά την Ελλάδα & με όμορες Χώρες, ώστε να μην εισέρχονται πληθυσμοί σε εξυγιασμένες περιοχές από όμορες που δεν έχουν εξυγιανθεί.
  • Η καταπολέμηση πρέπει να αρχίζει στα μέσα Μαρτίου με ψεκασμό των στάσιμων νερών, ώστε να προσβληθούν τα αβγά & οι προνύμφες. Οταν σχηματιστούν τα έντομα, η αποτελεσματικότητα είναι μικρή.
  • Στα μέτρα καταπολέμησης περιλαμβάνεται λελογισμένη αποξήρανση στάσιμων νερών-ελών, με ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των βιότοπων.
  • Δίδονται οδηγίες στους πολίτες, να μην διατηρούν εστίες στάσιμων νερών.
Η Δημόσια Υγεία λοιπόν, δεν αποτελεί αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης, αλλά Αγαθό ύψιστο προς τους πολίτες, που η Πολιτεία οφείλει να παρέχει σε όλες τις μορφές Διοικητικής διάρθρωσης, από τα αρμόδια Υγειονομικά όργανα & τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
Δεν είναι δουλειά των Αιρετών να υποδεικνύουν πως θα ασκηθεί η Δημόσια Υγεία, & να απειλούν με πειθαρχικές διώξεις τεχνικούς υπαλλήλους. Οι Αιρετοί λοιπόν ας περιοριστούν στα του οίκου τους. Αρκετά.
Ιάκωβος Τίγκας 
Επόπτης Δημόσιας Υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου