Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Παναγιώτης Σπύρου Αφιέρωμα

ΝΤΡΟΠΗ & ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ


Ανάμικτα συναισθήματα μου προκάλεσε η σημερινή σε επανάληψη εκπομπή-αφιέρωμα του πρώην Εισαγγελέα & νυν δικηγόρου Κώστα Λογοθέτη, στον καρδιοχειρουργό Παναγιώτη Σπύρου. Οργή αγανάκτηση, θυμό, ντροπή & περηφάνεια για τα ανήκουστα στοιχεία που παρέθεσε σχετικά με τον μεγάλο καρδιοχειρουργό.
Η σοβαρότητα, η εντιμότητα & η αξιοπιστία του Νομικού, προσδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε όσα ακούστηκαν.
Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Λογοθέτη λοιπόν, ο Παναγιώτης Σπύρου, ήταν ένας φτασμένος ταλαντούχος καρδιοχειρουργός στις ΗΠΑ με υψηλές αποδοχές & φήμη. Αυτά παράτησε & ήρθε στην Ελλάδα την Πατρίδα του για να φτιάξει καρδιοχειρουργικό κέντρο στην Θεσσαλονίκη. Εφυγε από την Αμερική με ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος & μετά από πολλές περιπέτειες έφτασε στην Ελλάδα. Εκείνη την εποχή οι ασθενείς που είχαν ανάγκη χειρουργικής επέμβασης στην καρδιά, έφευγαν στο εξωτερικό. Είχαν συσταθεί & ειδικά γραφεία τα οποία αναλάμβαναν την προώθηση & την επαφή των ασθενών με καρδιοχειρουργικά κέντρα, αντί αδρής αμοιβής.
Οι προθέσεις του Σπύρου τους θορύβησαν & από το ξεκίνημά του άρχισε μιά σειρά από άθλιες δολιοφθορές οι οποίες έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Δύο μηχανήματα καινούργια εξωσωματικής κυκλοφορίας που θα εχρησιμοποιούντο σε εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς, αχρηστεύτηκαν στις αποθήκες του νοσοκομείου Παπανικολάου, όπου άγνωστοι έκοψαν τις καλωδιώσεις τους.
Δύο στερνοκόφτες (εργαλεία χειρουργικά) βρέθηκαν κατεστραμένα. Ειδικά γυαλιά με φακό που χρησιμοποιούσε ο Σπύρου, βρέθηκαν κατεστραμένα σε κλίβανο. Σε ασκούς αίματος βρέθηκε ζάχαρη. Τέλος ανατίναξαν το αυτοκίνητο του Σπύρου που ήταν παρκαρισμένο έξω από το νοσοκομείο. Οι άθλιοι των εγκληματικών αυτών ενεργειών δεν βρέθηκαν ποτέ. Χαλαγε βλέπετε την μπουγάδα ο Σπύρου & έπρεπε να εξωντωθεί με κάθε τρόπο. Χάλαγε την πιάτσα ο Σπύρου γιατί χειρουργούσε χωρίς χρήματα φτωχούς ανθρώπους χαρίζοντάς τους ζωή & έπρεπε να φύγει από την μέση. Ομως η καρδιοχειρουργική κλινική στο Παπανικολάου λειτούργησε & χάρισε ζωή σε δεκάδες εκατοντάδες ανθρώπους που ζουν ακόμη. Ομως ο Σπύρου έπρεπε να τιμωρηθει για τα "εγκλήματά του".
Ετσι όταν αποφάσισε να ζητήσει την έδρα του καθηγητή του ΑΠΘ, ομόφωνα απορίφθηκε ως ακατάλληλος επειδή λέει δεν είχε αρκετή αρθρογραφία γι αυτόν. Το ίδιο έγινε & στην Πάτρα & τελικά τον δέχθηκαν στην Λάρισα. Ζήτησε τότε να μην πληρώνεται ως Διευθυντής της καρδιοχειρουργικής κλινικής του Παπανικολάου αφού πληρωνόταν ως καθηγητής Πανεπιστημίου αλλά ζήτησε να κάνει εφημερίες στην κλινική του & να πληρώνεται μόνον το ευτελές ποσόν των εφημεριών. Του απέρριψαν & αυτό το αίτημα ως "διπλοθεσίτη", αναγκάζοντας τον σε παραίτηση.
 Αυτά τα ανήκοστα άκουσα σήμερα από την εκπομπή του Κώστα Λογοθέτη, σε απανάληψη.
Ντροπή & περηφάνεια, οργή & αγανάκτιση, οίκτος & αηδία.
Ο άνθρωπος-γιατρός Παναγιώτης Σπύρου απλός & προσιτός από όλους, μάστορας, επίμονος τρελός. Ωραίος τρελός. Διέσχισε τον Ατλαντικό με ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος για να έλθει στην Ελλάδα να Υπηρετήσει & όχι να υπηρετηθεί. Παράτησε την καλοπέρασή του για να αντιμετωπίσει τους πολύ λίγους του οι οποίοι τον έκριναν ακατάλληλο για καθηγητή Πανεπιστημίου. Τους άθλιους που μπροστά στην μπουγάδα τους την αρπαχτή δεν δίστασαν να σαμποτάρουν τον ακριβό εξοπλισμό & να του τινάξουν στον αέρα το αυτοκίνητο.
Ο άνθρωπος-γιατρός Παναγιώτης Σπύρου έφυγε για να πάει κοντά σους αγγέλους γιατί εκεί είναι η θέση του. Η είδηση πέρασε στον ρουν των ειδήσεων. Κανείς δεν είπε για τις μυριάδες κόσμου που έφτασαν απόλη την Ελλάδα & τον κόσμο για να τον χαιρετήσει. Κανείς άθλιος δεν του έκανε ένα αφιέρωμα. Ωσπου βρέθηκε ο έγκριτος Νομικός Κώστας Λογοθέτης πρώην Εισαγγελέας & νυν δικηγόρος, ο οποίος είπε ότι το θεώρησε χρέος του. 
Ναι κύριε Λογοθέτη. Χρωστάμε όλοι σε αυτόν τον Μεγάλο Ανθρωπο τον Παναγιώτη Σπύρου. Του χρωστάμε την τιμή που μας έκανε, όπως χρωστάμε στους ήρωές μας.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.
Ιάκωβος Τίγκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου